2018. 12. 03. - 10:50

Diabéteszt és szívbetegséget kockáztatunk a sok esti kalóriával

Diabéteszt és szívbetegséget kockáztatunk a sok esti kalóriával

Ha vacsorára magas kalóriás ételeket fogyasztunk, nagyobb eséllyel leszünk szívbetegek vagy  diabéteszesek – állítja egy új tanulmány.

Érdemes elfelejteni a magas kalóriás vacsorákat, ha nem szeretnénk növelni a szív- és a cukorbetegség kockázatát.
 
Egy új kutatás rámutatott, hogy minden 1 százalékos növekedés az elfogyasztott kalóriák számában, melyet este 6 után fogyasztunk el, összefüggésbe hozható az inzulin, inzulinrezisztencia és az ún. éhomi glükóz-szint emelkedésével.
 
Ha kalóriában gazdag ételt fogyasztunk estére, az növeli szív- és érrendszeri betegségek, valamint a cukorbetegség esélyét.
 
Fontos figyelni arra, hogy az esti étkezésnél ne legyen sok a kalória
Fontos figyelni arra, hogy az esti étkezésnél ne legyen sok a kalória
 
A Network 18 jelentése szerint a megállapítások azt mutatták: az este 6 óra után elfogyasztott napi kalória mennyiség hatására nő magas vérnyomás kockázata, de könnyen kerülhetünk a diabétesz „előszobájába” is.
 
Mindez később szívbetegséget és cukorbajt idézhet elő.
 
Ha este esszük meg a napi kalóriamennyiség 30 százalékát, 23 százalékkal növeljük a prediabetikus állapot és 19 százalékkal a magas vérnyomás kialakulásának esélyét.
 
Nour Makarem doktorandusz, a tanulmány vezetője a New York-i Columbia Egyetemről elmondta: egyre nő a bizonyíték arra, hogy fontos, mikor esszük meg ételeinket – ahogyan az is, hogy mennyit fogyasztunk.
 
tanulmány arra is rámutatott: amennyiben 6 óra előtt esszük meg a szükséges napi kalória nagyját, a szív- és keringési rendszerünk is jobb lesz.
 
Makarem elmondta: az ételek időzítése, valamint a korai evés igen fontos stratégia a szívbetegség esélyének csökkentésében. Ugyanakkor, az esti evést nem hozták összefüggésbe a túlsúllyal, az elhízással vagy azzal, hogy valakinél kialakul-e az elzsírosodás.
 
A tanulmányhoz egyébként 12.708 ember étkezését elemezték a kutatók, 18 és 76 éves kor között – több mint felük (56,6 százalék) arról számolt be, hogy a napi kalórimennyiség 30 százalékát este 6 óra után eszi meg.
 
B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.