2019. 03. 18. - 12:45
Egészség: mire is jók a chia magok?

Nem kevés olyan élelmiszert láthatunk a polcokon, amelyekbe extra chia mag kerül – de miért olyan előnyös ez? Mit kell tudni róla?
Vajon mit tud a chia mag? Miért annyira ajánlott? Számos mai élelmiszerben találkozunk vele, de önmagában is kapható és fogyasztható.
A chia mag (Salva Hispanica) szuperételnek is nevezhető. Omega 3-zsírsavban, rostban, fehérjében és kalciumban gazdag, természetes hashajtóként is alkalmazható. Ráadásul bármiben felhasználható, legyen az palacsinta, krém vagy puding.
A chia magok ezen felül bőségesen tartalmaznak treonint, triptofánt, fenilalanint, valint és hisztadint.

A chia magok tökéletesen használhatók desszerthez is
Ezek mind hozzájárulnak az immunitás fokozásához. Cinket, rezet és nátriumot ugyancsak tartalmaznak, de gazdagok kalciumban, magnéziumban is, melyek nagymértékben hozzájárulnak a csontok sűrűségének növeléséhez.
Ha fogyasztunk chia magot, segítünk megelőzni a székrekedést, ugyanis ezekben a magvakban oldhatatlan rostokat találunk, vagyis lehetővé teszik a bélmozgás szabályozását. Megkönnyítik az emésztést folyamatát is.
Segítségükkel szabályozni tudjuk a koleszterinszintet – mivel a chia magok nagy mennyiségben tartalmaznak Omega-3 zsírsavat és egyszeresen telítetlen zsírokat, hozzájárulnak a koleszterinszint kezelésének lehetőségéhez.
A chia mag segítségével energetizálhatjuk és felpörgethetjük magunkat – a magvakban levő vas és magnézium ugyanis javítja a hangulatot és az anyagcserét.
Nem utolsósorban, a chia mag kitűnő a szívre nézve is. Néhány tanulmány rámutat, hogy az Omega-3 zsírsavak javítják a szív egészségét és segítenek kontrollálni a vérnyomást.
Tegyünk velük egy próbát!
László Adrienn