2021. 09. 30. - 10:49

Egészség tippek iskola- és óvodakezdéshez

Egészség tippek iskola- és óvodakezdéshez

Valószínűleg kevés olyan szülő és kisgyerek van mostanság, aki ne azt remélné, hogy az iskolakezdés után is normális mederben folytatódhat az élete - a gyerekek társaikkal együtt járhassanak egész tanévben suliba, oviba. Természetesen aggódunk a közösségbe visszatérő gyermekünk egészségéért is. Az aggodalom nem, az egészséges életmód viszont segíthet - és erre most mindennél fontosabb hangsúlyt fektetni.

A reggeli: alap!
 
Bár reggelente szinte mindig késésben van az egész család, soha ne engedjük el a gyerkőcöket reggeli nélkül! Az egész napi aktivitást és energiaszintet, az agyműködés serkentését és a koncentráló képességet alapozza meg a reggeli étkezés – ezért hosszú távon is nagyon fontos ennek a rutinnak a bevezetése a napirendbe.
 
A reggeli az egyik legfontosabb étkezés
 
Az egészséges reggeli akkor igazán tápláló, ha zsírszegény, tartalmaz gyümölcsöket, zöldségeket, fehérjét és teljes értékű gabonaféléket. Ez így elsőre riasztóan soknak tűnhet, de valójában akár egy olajos magvakkal kevert zabkása vagy müzli gyümölccsel, esetleg egy chiamagos gyümölcssmoothie már ki is elégíti ezt a szükségletet, és ha még egy hámozott sárgarépa- vagy uborkadarabot is hajlandó elrágcsálni gyermekünk, nem lehet okunk a panaszra. Fontos, hogy a folyadékbevitelről se feledkezzünk meg: ez lehet gyümölcstea, frissen facsart gyümölcslé vagy olykor tej, de a tiszta csapvíz is egészséges – cseppenthetünk bele egy kis citromot, segít beindítani az emésztést.
 
Energiaforrás egész napra
 
Sajnos a menzán jó eséllyel nem a legtáplálóbb ételeket kapja gyermekünk, mert többnyire túlsúlyban vannak a szénhidrátok és zsírok, ezért nekünk kell gondoskodni róla, hogy napközben hozzájusson a szükséges vitamin-, ásványianyag- és energiaforráshoz. Mivel mindezt nem tudjuk kielégítően pótolni, elengedhetetlen, hogy reggelente immunerősítő multivitamin-készítménnyel támogassuk meg gyermekünk immunrendszerét. Sokféle rágótabletta közül tudunk válogatni, melyek a gyerekek számára is vonzó gyümölcsös gumivitamin formában is kaphatók. Arra azonban itt is érdemes odafigyelni, hogy gyermekünk életkorának megfelelőt válasszunk.
 
A gyümölcsfogyaszás nagyon fontos a vitaminszükséglet miatt
 
Ezenkívül természetesen mindig csomagoljunk neki – uzsonnára, tízóraira vagy csak úgy – friss, szezonális gyümölcsöt (ha szükséges, felkockázva tegyük dobozba), és legyen mindig nála müzliszelet (lehetőleg ne édesített) energiaforrásként, valamint kellő mennyiségű (nem szénsavas és cukrozott) folyadék. Vihet magával joghurtot és nyers zöldségszeleteket is, de ha semmiképpen nem tudjuk ilyesmire rávenni, teljes kiőrlésű kenyérből készítsünk neki szendvicset, és tegyünk bele minél több zöldséget is. De ha otthon a közös étkezésekkor bevezetjük, sikere lehet a superfoodnak számító, hüvelyesekből készített ízletes krémeknek is.
 
Friss levegő + mozgás
 
Gyermekünk az iskolában és a különórákon egész nap bent ül, jóformán alig mozog, és fáradtan hazaérve hajlamos ezt folytatni, pedig az egészséges immunrendszerhez (és egyáltalán az egészséges fejlődéshez) elengedhetetlen az önfeledt mozgás: hogy a labdát kergetve vagy bicajozva jól leizzadjon gyermekünk, kiadva magából az egész napi stresszt, miközben tüdeje csak úgy pumpálja befelé a friss levegőt. Nyilván meglehetősen nehéznek tűnik megtalálni erre az időt, de ha máskor nem, vacsora után legyen egy kis kosárra dobálás vagy rollerezés, ez az alvást is segíteni fogja. Ha nincsenek kéznél barátok, nekünk sem fog rosszat tenni sem a mozgás, sem a közös élmény: vezessük be, hogy vacsora előtt vagy után közösen sportolunk valamit. Rendezhetünk ugrálókötél- vagy kosárversenyt, kidobózhatunk, tollasozhatunk, de legalább sétáljunk egyet. Ezenkívül szintén jót tesz az egész családnak, ha hétvégente elmegyünk egyet kirándulni, kisebb túrákat megtéve a friss levegőn. Szintén erősíti az immunrendszert az úszás: ha mód van rá, hetente ússzon a gyermek.
 
Apró praktikák
 
Az egészség megőrzéséhez elengedhetetlen a kellő mennyiségű és minőségű alvás, ezért vegyük elejét az éjszakázásoknak: óvoda- és iskolaidőben legyen következetes rendje a lefekvésnek. Alvás előtt szellőztessünk ki jól, ha száraz a levegő (főleg télen, központi fűtés mellett), tegyünk párásítót a szobájába. Ebbe kerülhetnek légúttisztító és fertőtlenítő hatású illóolajok is; nyugtató hatású a levendula, citromfű, megfázásos időszakban pedig jó az eukaliptusz és a borsmenta. 
 
Az izotóniás reggeli orrspray megelőzésre szolgál
 
Az orrnyálkahártya védelmére és a fertőzések megelőzésére nagyon jó az izotóniás tengervizes orrspray is, akár rendszeres használatra.
 
BG
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.