Egészséges és finom a savanyú káposzta

A savanyú káposzta nem egy új keletű csodaszer, már nagymamáink is használták és máig megőrizte méltó helyét az egészséges ételek élén.
A savanyú káposzta és annak leve is tele van vitaminnal. Jótékony hatása van a belekre, ezáltal fogyaszt és még a daganatos sejtek szaporodását is meggátolja. Ez egy igazán gazdag vitamin és tápanyag forrás, melyet fogyaszthatunk nyersen is, de finom ételeket is készíthetünk belőle.
Előnye, hogy a főzési eljárás után is marad benne vitamin, így aki nyersen nem kedveli bátran készíthet belőle ízletes és egészséges ételeket. Hihetetlenül magas a C-vitamin tartalma, de található még benne karotin, niacint és B1 vitamin is.
A savanyú káposzta egészséges és nagyon finom
Ásványi anyagokban sem szűkölködik a savanyú káposzta. Megtalálható benne a foszfor, a kalcium, a kálium és még a magnézium is. A vitamin és ásványi anyagok mellett magas a víztartalma emiatt is olyan kedvelt a fogyókúrázók körében.
A fejeskáposztának magas a fehérje tartalma, amely a savanyítási eljárásnak köszönhetőn még csak növekszik. Ez nagyon jelentős a bélrendszer tisztulásának szempontjából, ezért a savanyú káposztát a bélrendszer seprűjének is szokták nevezni. Fontos, hogy nagyon magas a rost tartalma, aminek szintén a bélrendszer tisztulásában van komoly jelentősége.
Bár a főzés folyamán nem veszíti el a savanyú káposzta a teljes C-vitamin tartalmát, azért vigyázzunk arra, hogy ne főzzük túl. A savanyú káposzta rendkívül laktató viszont nagyon alacsony a kalória tartalma, így javasolt kiegészítője a fogyókúrának. Serkenti az emésztést és segít kitisztítani a beleket.
A levét sem érdemes kiborítani, hiszen magas vitamin tartalma miatt érdemes azt is elfogyasztani. Segít a máj tehermentesítésében, epebetegek számára azonban csak óvatosan és kis mennyiségben javasolt a fogyasztása.
-BT-