2018. 09. 17. - 11:10

Egészséges étkezés? – Az élelmi rost megoldja

Egészséges étkezés? – Az élelmi rost megoldja

Az étkezési szakemberek azt javasolják, együnk minél több rostot – ebben teljesen igazuk van, mivel az élelmi rost elengedhetetlen a jó egészség fenntartásához. De hogyan segít valójában?

Ha kielégítő egészséget szeretnénk és megóvnánk magunkat a székrekedéstől, ésszerű minél több élelmi rostot fogyasztanunk. Az élelmi rost bevitele nélkülözhetetlen szervezetünk számára.
 
A szénhidrát, amelyet nem tudnak a test enzimjei megemészteni, étkezési rostnak tekinthetők. Legfőbb forrásai a gabonafélék, gyümölcsök, zöldségek, szárított borsó, dió, lencse. Vagyis, ha formában szeretnénk maradni, érdemes élelmi rostokat ennünk.
 
Élelmi rostok: jól járunk a diófélékkel
Élelmi rostok: jól járunk a diófélékkel
 
Lássuk, milyen előnyökkel járnak.
 
1.Segítenek lefaragni a plusz kilókat: a Harvard Egészségügyi Iskola szerint ha 30 gramm rostot fogyasztunk naponta, képesek vagyunk súlyt veszíteni. Csökkentik az étvágyat és telítettebbnek érezzük magunkat miattuk. Ezért a túl sok evés sem lesz ránk jellemző.
 
2.Segítenek megelőzni a diabéteszt: amennyiben cukorbetegek vagyunk vagy már annak előszobájában állunk, nagyon érdemes élelmi rostot ennünk. Ez ugyanis nem emeli a vércukorszintet. A glükóz vérbe történő felszabadulása lelassul, a beleknek több idejük van megemészteni a rostban gazdag élelmiszereket. Tanulmányok szerint naponta 26 gramm élelmi rost hozzájárul a diabétesz kordában tartásához.
 
3.Előnyösek a szív- és érrendszerre nézve: kutatások szerint az élelmi rost csökkentheti a szívbetegség kockázatát és segít egészséges szinten tartani a koleszterint. Mi több, a rost mérsékeli a vérnyomást és megelőzheti a stroke-ot.
 
Legyenek a zöldségek és gyümölcsök étrendünk részei
Legyenek a zöldségek és gyümölcsök étrendünk részei
 
4.Megelőzik a epeköveket: tanulmányok során a kutatók megfigyelték, hogy a kevés mennyiségű rostbevitel epekövek kialakulásához vezethet.  Ám ha rendszeresen fogyasztunk rostot, az kordában tarthatja a vesekő problémát.
 
5.Erősebb csontokat építenek: amennyiben erősíteni szeretnénk csontjainkat, szavazzunk az élelmi rostokra – növelik a csontok egészségét.
 
B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.