2019. 06. 24. - 11:20

Egyetlen sör is elég az önkontroll elvesztéséhez?

Egyetlen sör is elég az önkontroll elvesztéséhez?

Elég egy korsó sör vagy egy nagyobb pohár bor ahhoz, hogy valaki veszítsen önkontrolljából – mutatott rá egy közelmúltban elvégzett tanulmány.

Nem árt vigyázni: egy új tanulmány szerint nem kell sokat innunk ahhoz, hogy megváltozzon bennünk valami, s elveszítsük józan ítélőképességünket. Elég egy korsó sör vagy egy nagy pohár bor, s máris csökken az önkontrollunk.
 
Ez az érzés az ember társadalmi magatartásának fontos aspektusa, magában foglalja a cselekvések következményeinek ismeretét – áll a Journal of Addiction Biology tanulmányban.
 
Ez az első, amely arra koncentrált, hogy az alkohol alacsony dózisban – melyet jellemzően „közösségi ivás” alkalmával végzünk – nem okoz akkora viselkedésváltozást. Eddig a kutatások nagyrészt arra fókuszáltak, hogy a nyilvánvaló részegség a gátló kontroll elvesztését eredményezi: impulzivitás, agresszió és kockázatos viselkedés jelentkezik.
 
Akár egy korsó sör is elérheti az önkontroll elvesztését
Akár egy korsó sör is elérheti az önkontroll elvesztését
 
Dr. Silvana De Pirro, a tanulmány vezető szerzője kiemelte: tanulmányuk egy lenyűgöző esettel mutatta be, hogy akár egy korsó sör is elég jelentősen megváltoztatni az ember ítélőképességét.
 
Mindez jelentős hatással van a sofőrök felelősségére is.
 
Azt megítélni azonban, hogy valaki mennyire ura önmagának, meglehetősen nehéz. Ha valakit, aki már ivott, megkérdeznek, mennyire áll fenn az önkontrollja, a válaszok általában függnek bizonyos befolyásoló tényezőktől. Ilyen a nem megfelelő önfelismerés, a vágy, hogy megfeleljünk a kutatók elvárásainak, de az is lehet, hogy a kérdést nem értettük jól.
 
A kísérletekben az alanyok olyan alkoholtartalmú koktélt ittak, amely arányos volt a testtömeg-indexükkel (BMI), abból a célból, hogy az Angliában és Walesben a törvényes határértékeken belüli véralkohol koncentrációját elérjék. Két dózis alkohol, mely 1-2 korsó sörrel egyenlő, szorosabb kötést hoztak létre az önkéntes tevékenységek és az érzékszervi ingerek között.
 
Ez azt sugallja, hogy az alkohol kis mennyisége is elérheti azt az érzékelést, amikor túlbecsüljük például vezetési képességünket s nem megfelelő, potenciálisan veszélyes viselkedésbe bocsátkozunk.
 
László Adrienn

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.