2019. 03. 20. - 10:55

Egyre több fiatal kap szívinfarktust

Egyre több fiatal kap szívinfarktust

Megdöbbentő tény: a szívroham nemcsak az idősebb emberek körében fordul elő – mára egy új tanulmány szerint a fiataloknál is gyakoribb. De vajon mi ennek az oka?

Elszomorító megállapításra jutottak a kutatók. Eszerint a szívinfarktus már nemcsak idős embereket érint, egyre fiatalabbak is veszélyben vannak. Nagyon fontos az egészséges életmód, lényeges, hogy fizikailag fittek maradjunk és kiegyensúlyozottan táplálkozzunk, valamint szabályozzuk a vérnyomásunkat.
 
A szívroham napjainkban meglepően gyakori a 40 éves és ennél idősebb emberek körében – állapította meg egy új tanulmány, mely összehasonlította a 41-50 éves korosztályt a 40 esztendős, illetve ennél fiatalabb szívinfarktus-túlélőkkel, s kiderült: azon páciensek között, akik szívrohamot szenvedtek el fiatalon, az átlag életkor 40 esztendő volt, vagy ennél is kevesebb.
 
Ráadásul azon emberek száma, akik 40 éves kor alatt szívrohamot kaptak, egyre nő: évente 2 százalékkal emelkedett az elmúlt évtizedben.
 
Egyre több 40 év körüli ember kap szívrohamot
Egyre több 40 év körüli ember kap szívrohamot
 
„Korábban hihetetlenül ritka volt, hogy valaki 40 esztendős kora alatt kapjon szívinfarktust – ehhez képest a mostani emberek közül olyanok is akadnak, akik a 30-as vagy 20-as éveikben járnak” – hívta fel a figyelmet Ron Blankstein, a Harvard Egyetem professzor asszisztense.
 
Fontos kiemelni azt is, hogy a szívrohamot túlélőknek megvan az esélyük egy újabb rohamban meghalni, vagy esetleg stroke miatt akár 10 év múlva.
 
Miközben a hagyományos kockázati tényezők közé leginkább a diabétesz, a magas vérnyomás, a dohányzás, a családi előzmények sorolhatók – tehát ha a famíliában már volt ilyesmire példa -, illetve a magas koleszterinszint, manapság a különféle szerek használata, beleértve a marihuánát, kokaint, szintén a fiatal korban lecsapó szívroham okai közé tartozik.
 
A felfedezéseket az Amerikai Kardiológusok Kollégiumának ülésén mutatták be a kutatók New Orleansben.
 
A tanulmányhoz 2097 fiatal pácienst vettek górcső alá. Kiderült, hogy a 40 év alatti csoportnak több spontán koszorúér-disszekciója volt, vagyis az érfal szakadása nem ritka náluk. Ez gyakoribb a nőknél, különösen a terhesség alatt.
 
Nagyon fontos tehát, hogy egészségesen éljünk: kerüljük a dohányt, mozogjunk, fogyasszunk a szívre nézve egészséges ételeket, tartsuk kordában vérnyomásunkat és koleszterinszintünket, s ha fennáll a diabétesz jelenléte, kezeltessük magunkat. A szív megfelelő működése érdekében a káros szerek használatát mindenképpen kerülni kell – mondta el Ron Blankstein.
 
László Adrienn

 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.