2019. 06. 27. - 15:36

Életre kel a Műfogsor… Elmondjuk a Műfogsorkészítés kulisszatitkait!

Életre kel a Műfogsor… Elmondjuk a Műfogsorkészítés kulisszatitkait!
Az Amerikai Parodontológiai Akadémia felmérése alapján a válaszadók 50%-a válaszolta, hogy a mosoly az első dolog, ami feltűnik nekik egy emberen. No de ez nagy valószínűséggel hazánkban sincs másképp. Az első benyomást általában a külső alapján hozzuk meg embertársainkról és ebben óriási szerep jut a fogaknak és a szép, ápolt szájnak.

De mi van akkor, ha már elveszítettük fogazatunkat?

Ma már olyan élethű műfogsorok készülnek, amiről egyáltalán nem lehet külső szemlélőként eldönteni, hogy az valódi vagy sem. Fixfogsora úgy lehet igazán stabil, ha a protézis kiváló minőségben készül el!

Cikkünkben végigvezetjük egy fogsorkészítés kronológiáján. Most betekinthet szakmai kulisszatitkokba is. Ha műfogsora van vagy érintett a fogatlanság témájában, akkor cikkünk Önnek szól.


A műfogsor is darabokból áll össze, mint a „LEGÓ”…

A műfogsor alapvetően 3 fő részből áll:


1.      Alaplemez: ez tulajdonképpen a felépítmény (műíny és a fogak) általában műanyagból készült alapja. Feladata a rágónyomás közvetítése a nyálkahártya-csontalapzatra, a fogpótlás megtámasztása, mozgásának megakadályozása, a stabilitás biztosítása.2.      Műíny: ez a teljes lemezes fogpótlás tulajdonképpeni teste, a fogpótlás felépítményének része.

Feladata az alaplemez és a műfogak közötti stabil kapcsolat létesítése, az ajaktartás helyreállítása, a stabilitás fokozása, a megfelelő hangképzés segítése. A műíny napjainkban már az eredetihez hasonlóan színezhető és festhető így a fogpótlás esztétikáját nagy mértékben javítja.

Műfogsor festett műínnyel
Műfogsor festett műínnyel

3.      Műfogak: ezek a fogpótlás felépítményének részei.

Feladata a fogpótlás gyönyörű esztétikai hatásának emelése, az étel leharapásában és felőrlésében való részvétel, a stabilitás biztosítása, a szép ajaktartás biztosítása.Ha már most kíváncsi arra, hogy a fentieken túl hogyan lehet „brutálisan” stabil fogsora, akkor KATTINTSON erre a linkre: http://www.mufogsorrogzites.hu/


 Műfogsor-készítés lépésről-lépésre:                   

A cikk elolvasása után többet fog tudni a témában, mint a műfogsorproblémákban érintettek 80%-a!


1. lépés: Anatómiai Lenyomatvétel

Anatómiai lenyomatvételLenyomatnak nevezzük a szájképletek negatív mását. Ahhoz, hogy tökéletes műfogsor készülhessen, a páciens szájüregének megfelelő részéről mintát kell venni.

Itt kiderül, hogy milyen a szájüreg

·        alakja
·        formája
·        nagysága.

Pontatlan lenyomat alapján nem lehet pontos mintát készíteni!

Az anatómiai lenyomat készítésére leggyakrabban használt lenyomatanyag az alginát. Ez egy  rugalmas lenyomatanyag könnyen eltávolítható, használata a páciens számára nem kellemetlen, pontossága kiváló, ízesítése kellemesebbé teszi használatát.


2. lépés: Egyéni kanál készítése

Egyéni kanálnak nevezzük azt a lenyomatvételi eszközt, melyet az anatómiai minta alapján készítünk. Egyéni kanalat alkalmazunk teljes foghiány esetén.


3. lépés: A harapás rögzítése:

A meglévő fogazat esetén az alsó és a felső fogak határozzák meg, hogy az alsó állkapocs milyen pozícióban záródik a felsőhöz.

Ha elveszítettük a fogainkat, nincs ami meghatározza az alsó fogsor záródási pozícióját. Az új fogpótlás fogja ezt a funkciót betölteni, az alapján, hogy a fogorvos meghatározza a harapásvételkor a záródási pozíciót.


4.  lépés: A műfogak színének és formájának kiválasztása

A műfogak színének és formájának kiválasztásaÉletünk velejárója az öregedés folyamata, ami lehet szép is, ha odafigyelünk magunkra és nem akarjuk mindenáron visszaforgatni az idő kerekét, hanem kihasználjuk azokat a lehetőségeket, amik szebbé teszik életünket.

A szép fogsor kialakításánál ez ugyanígy van. Nem az hozza a legszebb, legtermészetesebb eredményt, ha a huszonéves fogazatunk mosolyog vissza ránk 40 évvel később. A kor előrehaladtával változik az arc szerkezete (csontállomány), a bőr színe, arcvonásaink egy része.

A fogszín meghatározásakor fontos a páciens életkora, neme bőrszíne, előző fogpótlásának, vagy természetes fogazatának színe.


5.  lépés: A fogpróba munkafázis

A fogpróba munkafázis során történik a próbafogsorok ellenőrzése. Próbafogsornak nevezzük azt a még nem kész fogsort, melynek formája, a benne található műfogak teljesen megegyezik a kész fogsorral, azonban a műíny még viaszból készül.

Artikulátor

A próbafogsor artikulátorban érkezik a rendelőbe. Először az artikulátorban ellenőrizzük, majd megfelelő tisztítás után szájba helyezzük és így vizsgáljuk a fogsort. Ebben a fázisban a stabilitás még nem olyan jó, mint a készrevitel után tapasztalható, de a próbafogsorok stabilitásából lehet következtetni a kész fogsor stabilitására.  Meg kell vizsgálnunk a fogak esztétikáját, elrendezését. A természetesség kedvéért sokszor érdemes eltérni a szabályos fogfelállítástól és kicsit szabálytalan beállítást alkalmazni. Javasoltjuk kerülni a hófehér, természetellenes fogszínt. A nagyon fehér fog természetellenes hatású, érdemes kicsit sötétebbet választani.

Ebben a fázisban fontos, hogy a páciens maga is a kezében tükröt tartva mondja el véleményét az orvosnak. Bizonyos korlátok között lehet módosítani az eddig elkészült munkán.

6. lépés: Készrevitel

Abban az esetben, ha a próbafogsort megfelelőnek találjuk, készre visszük a próbafogsort. A próbafogsor nem végleges részeit (viasz műíny, alaplemez) akrilátra, speciális műanyagra cseréljük.

7. lépés: Átadás
Műfogsor átadás

A fogpótlás átadása, azaz szájba illesztése az egyik legmeghatározóbb fázis. A kész fogpótlásnál ellenőriznünk kell a fogpótlás felszíneit, hogy kellően kidolgozottnak legyenek és esztétikailag megfelelők. A fogpótlást a szájba helyezve ellenőrizzük annak stabilitását statikus állapotban, majd funkciós mozgások közben.


8. lépés: Kontroll ellenőrzés

A pácienssel az átadás után -szükség szerint- időpontot kell egyeztetnünk a fogpótlás ellenőrzésére, esetleges korrekciójára


Immáron elkészült a gyönyörű, új fogsor! De vajon meddig bírja a strapát?
„Örök élet + 3 nap”?

Megkülönböztetünk fizikai kihordási időt és biológiai kihordási időt. Fizikai kihordási idő az az időtartam, amely alatt a fogpótlás szerkezetében, anyagában a viselés során olyan fizikai változások mennek végbe, melyek már nem teszik lehetővé a fogpótlás viselését. Például törés, repedés, elszíneződés, műfogak kopása, stb. Biológiai kihordási idő az az időtartam, amely alatt a fogpótlás alapzata, a páciens szájában lévő adottságok (nyálkahártya-csont elváltozásai) annyira megváltoznak, hogy már nem képes a fogpótlás viselésére.


„Túrhordott” fogsor is okozhat fájdalmat?

Túlhordott műfogsor - fájdalom

Speciális panaszokat idéz elő a túlhordott fogsor. A túlhordott műfogsor fogainak kopása rágási, harapási nehézségeket okozhat a páciensnek. Előfordul, hogy a szájban a fogsor elkészítése óta olyan mértékű változás történt, hogy a korábban készített fogsor instabillá válik, mozog, rendszeresen kiesik.


Ha elege van a műfogsorproblémákból és meg akar tőlük szabadulni, akkor KATTINTSON erre a linkre: http://www.mufogsorrogzites.hu/


Mi a Protézisrögzítés lényege?

A nem rögzített műfogsor könnyen el tud mozdulni a helyéről. A probléma főleg az alsó műfogsornál jelentkezik, mivel nem áll rendelkezésre olyan tapadási felület, mint a felső fogsornál a szájpadlás területe. Ezért nem lehet vákuummal a helyén tartani az alsó fogsort, így ragasztani kell. Ez csak ideiglenes megoldás és ha enged a ragasztó, akkor bizony kellemetlen helyzetekbe sodorhatja a protézis használóját.


protezis_szemleltetoA protézisrögzítés lényege a kivehető műfogsorok stabilizálására kifejlesztett implantátumok, amelyeket normál helyi érzéstelenítés mellett helyeznek az ínyen keresztül az állcsontba. Az apró implantátumok íny fölé kiemelkedő gömbfejű végére pattintható rá a műfogsor, amelybe beépítenek egy speciális gumigyűrűs patentházat, mely rácsúszik az implantátum gömbfejére. Ez a rendszer biztosítja a műfogsor stabilitását.  Stabilizálható csak az alsó-, csak a felső- vagy akár mindkét fogsor is. A műfogsort csupán tisztításhoz kell kivenni, éjszaka is a szájban marad. A protézisrögzítés után a műfogsor stabil és kényelmes lesz. Magabiztosságot kölcsönöz az étkezés, a beszéd során és ehhez műfogsorragasztókra sincs többé szükség.

 

Ha további részleteket szeretne tudni az eljárásról, akkor KATTINTSON erre a linkre: http://www.mufogsorrogzites.hu/

Nagy Szabó Györgyné boldog műfogsor viselő története:

„Korábban nagyon sokat szenvedtem, most már mindenfélét tudok eszegetni és nem mozdul el a műfogsorom…”

„Az utóbbi években nagyon sokat szenvedtem a fogsorral. Teljes fogsorom volt és az alsó fogsor állandóan mozgott. Hiába ragasztottam be, az azonnal mozgásba jött.”

 „Már ez az idő is megérte…”

„Ha a korom miatt már több nem lenne nekem hátra, akkor is azt mondanám, hogy megérte ez az idő, amióta viselem ezt a rögzített fogsort. Jól tudok enni, a kedvenc pirítósomat ropogtatni, diót is tudok ropogtatni és mindenfélét eszegetni.”


Nagy Szabó Györgynével készült teljes riport megtekinthető itt:

 

Az alkalmazott eljárás olyannyira népszerű és eredményes, hogy a közelmúltban 3 rangos elismerést is kapott.

Az eljárás elnyerte az Érték és Minőség Nagydíjat; a Magyar Tudományos Akadémia nevével fémjelzett Dél-Alföldi Innovációs Díj II. helyezését és immár a Magyar Brands Nagydíjat is.
 

 

 

                  Érték & Minőség Nagydíj                     Magyar Brands Oklevél             Dél - alföldi Innovácios Díj

 
 
A rögzítési eljárást már közel 4000-en végeztették el.
 
Ezen az oldalon páciensvéleményeket talál a kezelés eredményéről:
http://mufogsorrogzites.hu/ fixfogsor-paciensvelemenyek/
 
A fixfogsor Protézisrögzítési eljárásról további részleteket tudhat meg a következő oldalon:

http://www.mufogsorrogzites.hu/


A témában korábbi cikkünket elérheti, ha erre a linkre kattint:
https://www.nice.hu/egeszseg-hirek/mufogsorrogzites-implantatumokkal-meg-ez-az-5-komoly-betegseg-sem-kizaro-tenyezo
 
 
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.