2020. 01. 27. - 10:50

Ellenállóvá teheti az antibiotikumot az otthoni por?

Ellenállóvá teheti az antibiotikumot az otthoni por?

Noha rendkívül ritka, hogy kórokozók beltéri porban éljenek, bejuthatnak otthonaikba és keveredhetnek a meglevő baktériumokkal.

A kórokozók igen ritkán élnek a beltéri porban, ám ha bejutnak a lakásba és keverednek a már ott levő baktériumokkal, növelhetik a fertőzések kockázatát.
 
A Northwestern University (NU) tanulmánya rávilágított, hogy a háztartási porban élő baktériumok képesek terjeszteni az antibiotikum-rezisztencia géneket, s a kutatók úgy vélik, ezek a gének potenciálisan elterjedhetnek a kórokozókban, megnehezítve a fertőzések kezelését.
 
A baktériumok sokféle géntípust oszthatnak meg, feltéve, hogy a géneknek mozgó DNS-szegmensük van.
 
Az otthoni porban is jelen lehetnek kórokozók
Az otthoni porban is jelen lehetnek kórokozók
 
Az NU kutatói fedezték fel először, hogy a pormikrobákban levő, antibiotikumokkal szembeni rezisztenciagének mobil képességgel rendelkeznek - jelentette a Xinhua hírügynökség.
 
„Megfigyeltük, hogy az élő baktériumok átvihető antibiotikum-rezisztencia-génekkel rendelkeznek” – mondta el Erica Hartmann, az NU McCormick Mérnöki Iskola környezetmérnöki adjunktusa.
 
„Noha ritka, hogy beltéri porban éljenek a kórokozók, könnyen bejuthatnak az otthonokba, keveredve az ott jelenlevő baktériumokkal. Egy nem patogén, azaz nem kórokozó használhat vízszintes génátvitelt, hogy antibiotikumrezisztencia-géneket adjon egy kórokozónak – magyarázta Hartmann.- S ebben az esetben a kórokozó antibiotikum-rezisztensé válik.”
 
„A mikrobák megosztják a géneket, amikor stresszhelyzetbe kerülnek – mondta el a kutató. - Nem képesek felkészülni a stressz kezelésére, ezért megosztják a genetikai elemeket egy úgymond, jobban felszerelt mikrobával” .
 
Hartmann azt javasolja, hogy nedves ruhával takarítsunk, ahelyett, hogy antimikrobiális oldatot alkalmazunk, mely a baktériumokat rezisztensebbé teheti az antibiotikumokkal szemben.
 
A tanulmányt a PLOS Pathogens szaklap közölte.
 
L.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.