2023. 05. 09. - 09:25

Engedélyt kapott prosztataeltávolításhoz az intuitív Da Vinci robot

Engedélyt kapott prosztataeltávolításhoz az intuitív Da Vinci robot

Engedélyezte az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal az Intuitív da Vinci sebészeti robotot prosztataeltávolítás-operációk céljából.

Nagy bejelentést tett az Intuitive Surgical vállalat: az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) megadta az engedélyt ahhoz, hogy da Vinci SP (single-port) sebészeti robotját alkalmazhassa egyszerű prosztataeltávolításhoz.
 
Az engedély - amely reprezentatív eljárásként a prosztatektómiát is magában foglalja -, kibővíti a da Vinci SP elérhető urológiai sebészeti eljárásait.
 
A kaliforniai Sunnyvale-ben megtalálható Intuitive sebészeti robottal tehát már meg lehet oldani a vizeletáramlást blokkoló, megnagyobbodott prosztata eltávolítását.
 
Az FDA ugyanekkor engedélyezte a da Vinci SP-t egyszerű és radikális prosztatektómia transzvesikális megközelítésére is. Az eljárással a sebész a teljes prosztata mirigyet eltávolíthatja - leggyakrabban azoknál alkalmazzák ezt a módszert, akiknék prosztatarákot diagnosztizáltak.
 
Engedélyt kapott prosztataeltávolításhoz az intuitív Da Vinci robot
Engedélyt kapott prosztataeltávolításhoz az intuitív Da Vinci robot
 
A da Vinci rendszer robot támogatta technológiát kínál arra, hogy megoldott legyen a test szöveteihez a mély és szűk hozzáférés.
 
Az Intuitive da Vinci rendszere a robot-asszisztált laparoszkópos sebészet aranystandardja. A da Vinci SP azonban - bár az Egyesült Államokban engedélyezett urológiai és orális fül-orr-gégészeti eljárásokra -, nem rendelkezik engedéllyel általános laparoszkópos eljárásokra.
 
A forgalomba hozatali engedélyt Japánban és Koreában számos eljárásra megkapta több szakterületen.
 
A rendszer három többcsuklós műszert és egy teljesen csuklós, 3D nagyfelbontású kamerát is tartalmaz. A műszerek és a kamera egyetlen kanülön keresztül jelennek meg, és a cél anatómiája körül a disztális csúcson háromszög formát alkotnak. Ez segít elkerülni a külső műszerütközéseket, amelyek a szűk sebészeti munkaterületeken előfordulhatnak.
 
„Az egyszerű prosztatektómia és a prosztatektómia transzvesikális megközelítésének hozzáadása a da Vinci SP-hez kibővíti a robot alkalmazásának javallatát a meglévő urológiai területen” – mondta el dr. Myriam Curet intuitív tiszti főorvos.
 
Hozzátette: egyre több klinikai bizonyíték áll rendelkezésre az SP-rendszer használatával kapcsolatban, s már várják, hogy folytassák erőfeszítéseinket a minimálisan invazív sebészet biztonságos előmozdításához.
 
Fotó: intuitive.com
 
L.A.
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.