2018. 10. 01. - 10:35
Ezért fogyasszunk tejet minden nap

A tejnek kiemelkedő egészségügyi előnyei vannak, ezért nagyon érdemes beiktatni naponta fogyasztandó italaink közé. Véd betegségek ellen és az alvást is segíti.
Sokan szeretik a tejet, ám aki keveset fogyaszt belőle, annak is érdemes átgondolni a nagyobb mennyiséget.
Egy kutatás szerint, melyet a The Journal of Nutrition szaklapban közöltek, a tejivás gyermekkorban segít növelni a magasságot. Egy pohár tej naponta 17 éves korra kb. 0,39 centiméterrel emeli azt.

A reggeli zabpehelyhez mindenképp fogyasszunk tejet
Ám emellett számos egyéb előnye van a tejfogyasztásnak. Mik ezek?
1.Véd a szívbetegség ellen: a tejben levő vegyületek óvhatnak a szív- és érrendszeri betegségek ellen. Ezek az összetevők csökkentik a teljes szérum és a „rossz”, alacsony sűrűségű lipoprotein koleszterin-szintet (LDL), valamint a trigliceridszintet is, amely a vérben levő zsír mennyiségét jelzi.
Egy tanulmány szerint, amely az American Journal of Clinical Nutrition szaklapban jelent meg, a zsírszegény tejtermék napi fogyasztása csökkentette a vérnyomást a középkorúak és ennél idősebbek körében.
2.A tej segít az erős csontok és fogak elérésében: a kalcium és a D-vitamin, amellyel a tej rendelkezik, erős csontokat épít, harcol a gyulladás ellen és növeli az immunitást.
3.Tökéletes a diabéteszre: a Guelph Egyetem Human Nutraceutical Research Unit tanulmánya szerint, amely a Torontói egyetemmel működött együtt, kiderítette, hogy a magas tejfehérje koncentráció mérsékelte az étkezés utáni vércukorszintet.
4.Segít csökkenteni a savasságot: a hideg tej semlegesíti a savformálódást a gyomorban és megelőzi a savas refluxot. Segít a reflux betegség (GERD) kontrollálásában is, a gyomorégést enyhíti, amelyet a sav miatt érezhetünk.

A tej önmagában és rostdús ételekkel is nagyon hasznos
5.A tej hozzájárul a jó alváshoz: a tejfogyasztás segít növelni a szerotonin hormon termelődését, mely a hangulattal, az étvággyal és az alvással hozható összefüggésbe. Ezért van az, hogy egy csésze meleg tej javasolt lefekvés előtt.
6.Segít csökkenteni a rákos sejtek növekedését: egy, a Journal of Dairy Science szaklapban megjelent tanulmány szerint a tejben levő fehérje lényegesen mérsékeli a vastagbélrák rákos sejtjeinek növekedésének ütemét.
7.A tejjel a haj és a bőr is egészségesebb lesz: a D-vitamin, kalcium, cink, fehérje és egyéb ásványi anyagok a tejben segítenek pirospozsgásabbá tenni az arcot, a hajat erősebbé varázsolják, megelőzik a gyulladást és serkentik az egészséges sejtek növekedését.
B.A.