2018. 10. 31. - 10:45

Ezért ne töltsön sok időt képernyő előtt a gyerek

Ezért ne töltsön sok időt képernyő előtt a gyerek

Ha hagyjuk, hogy egy csemete túlságosan sokat üljön a képernyő előtt, több komoly egészségügyi kockázatnak tesszük ki.

Napjainkban a gyermekek sokkal több elektronikai eszközt használnak, mint valaha. Nem meglepő, hogy a sok képernyő előtt töltött idő hatásait egyre gyakrabban elemzik a kutatók világszerte.
 
Egy, a San Diego-i és a Georgia-i egyetem új tanulmány most azt állítja: az elektronikai kütyük nagymértékű használóinál kétszer nagyobb annak az esélye, hogy szorongás, depresszió alakul ki, míg az azokat nem vagy csak ritkán alkalmazók körében nincs ilyen jelentős különbség a pszichikai jólétet illetően.
 
Fiatalok és gyermekek is túl sokat ülnek a képernyő előtt - lehet az a telefoné is
Fiatalok és gyermekek is túl sokat ülnek a képernyő előtt - lehet az a telefoné is
 
Érdekes, hogy az összefüggés a számítógép képernyők használata és a mentális jólét között nagyobb volt a serdülők esetében, mint a gyermekeknél.
 
A tanulmány szerint aggodalomra ad okot, hogy mindkét korosztály egyre több időt tölt képernyő előtt, beleértve az okostelefont, tabletet, játék konzolt és a televíziót. Nemcsak az egészségügyi szakemberek gondolkodtak el a problémán, a szülők és az oktatók is.
 
A szülőnek limitálniuk kell, mennyi időt tölt egy gyermek a képernyő előtt naponta. Különösen az óvodások körében lenne erre szükség, de az idősebbek és a serdülők is rászorulnának.
 
A túl sok képernyő előtt töltött idő nemcsak szorongást és depressziót eredményezhet – összefügg az elhízással, a testmozgás hiányával, látásproblémákkal is.
 
A tanulmány rámutatott, hogy akik sokat használják az elektronikus eszközöket, azoknál lényegesen nagyobb valószínűséggel látszik rossz érzelmi állapot – nem tudnak nyugodtak maradni, túl sokat vitatkoznak, nehéz velük kijönni. Feladataik befejezése gondot jelent nekik, kevés kíváncsiság van bennük és barátokat sem találnak egyszerűen.
 
A serdülők körében a sokat számítógépezők kétszer nagyobb eséllyel kapnak depressziós vagy szorongásos diagnózist és van szükségük kezelésre, ugyanis mentális és viselkedési állapotuk ezt indokolja.
 
Akik kevésbé vagy nem használnak annyi kütyüt, azok között nincs jelentős különbség pszichikai jólétüket illetően.
 
Ma már tudományosan is bizonyított, hogy a képernyő előtt töltött időnek káros hatása van a gyermekek egészségére. A legutóbbi tanulmány pedig azt mutatta meg, hogy milyen hatásokra lehet számítani.
 
B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.