2018. 09. 19. - 10:35

Ezért nem megy az edzés – mit tehetünk ellene?

Ezért nem megy az edzés – mit tehetünk ellene?

Nem mondhatni, hogy túl sok ember rajong a testmozgásért – sokan vannak, akiknek nehezére esik rászánni magát az edzésre. Ebben ludas egy új kutatás szerint az agyunk beállítottsága, de lehetnek egyéb, konkrét okai is.

Kivel ne esett volna már meg, hogy fogadkozott: minden héten rendszeresen jár edzeni, sőt talán még bérletet is vásárolt, mégsem tartotta be a szavát?
 
A testmozgást sokan azért kerülik, mert az agyuk meggyőzi őket, hogy ez nem nekik való.
 
Több oka is van azonban annak, hogy halogatjuk az edzést. A Genfi Egyetem és az egyetem kórházai elvégeztek egy felmérést, melyből kiderül, hogy agyunk arra van programozva: lehetőleg kerülje a kényelmetlenséget, a plusz erőfeszítéseket.
 
Nem mindenkinek ugyanaz a sport való - jól választani is tudni kell
Nem mindenkinek ugyanaz a sport való - jól választani is tudni kell
 
Ez mindig is így volt, már őseink idejében is. A különbség az, hogy őseinknek nemigen volt szükségük ráadás-mozgásra, mivel minden nap és sokat mozogtak, túlélésükhöz ez elengedhetetlen is volt. A modern kor embere azonban lassan akkor fog a túlélésért küzdeni, ha folytatja az ülő életmódot.
 
Az edzést azonban egyéb okok miatt is kerülhetjük. Lássuk, vonatkozik-e ránk valamelyik – ezeket ugyanis lehet korrigálni.
 
1.Nem nekünk való mozgásba kezdtünk bele: az edzés lényege, hogy valóban szeressük is, amit csinálunk. Az, hogy egy ismerősünknek bevált a Pilates vagy az edzőterem, nem jelenti, hogy nekünk is az a legjobb. Olyan sportot válasszunk, amit élvezünk. Különben nehezen fogjuk rávenni magunkat, hogy folytassuk.
 
2.Rossz felszerelés, sportruha: sok gondot okozhat, ha nem megfelelő anyagú ruhában, cipőben edzzünk, ha a felszerelésünk nem való az adott sporthoz. Nem csoda, ha semmi kedvünk az egészhez. Válasszunk olyat, amiben jól érezzük magunkat és segíti a mozgásunkat!
 
3.A külső szégyellése: nos, sokan szenvednek önbizalomhiányban, vagy érzik úgy, hogy súlyuk, megjelenésük miatt semmi keresnivalójuk egy adott edzőteremben vagy klubban. A jó választás itt is fontos. Olyan közegbe menjünk, ahol nem szembesülünk furcsálló tekintetekkel, támogató emberek vesznek körül. Ezen kívül ne viszonyítsuk magunkat másokhoz. Saját céljainkért küzdjünk!
 
B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.