2019. 05. 13. - 10:55

Ezért szeretjük a sört és a kávét?

Ezért szeretjük a sört és a kávét?

Vajon miért vagyunk oda a kesernyés ízű kávéért vagy a sörért, miközben ismerőseink szívesebben iszogatnak édes kólát? Íme a lehetséges magyarázat.

Van oka annak, hogy egyes emberek jobban szeretik a kesernyés ízeket, mint mások? Marilyn Cornelis kutató ízlelő génjeinkben kereste a választ. Az íz-gének variációi megmagyarázhatják italválasztásunkat.
 
Cornelis meglepetésére új Northwestern Medicine-tanulmánya kimutatta: a keserű vagy édes italok iránti érdeklődés nem az íz gének variációin alapszik – sokkal inkább azon italok pszichoaktív tulajdonságain.
 
„A választásaink mögött megbúvó genetika összefüggésbe hozható az italokban levő pszichoaktív összetevőkkel – mondta Cornelis, az egyetem Feinberg Egészségügyi Iskolájának professzor asszisztense. – Az emberek szeretik az érzéseket, amelyeket a kávé és az alkohol kivált bennük. Ezért isszák őket – és nem az ízükért”.
 
Sokan a sört és a kávét részesítik előnyben - kesernyés ízük ellenére is
Sokan a sört és a kávét részesítik előnyben - kesernyés ízük ellenére is
 
A Human Molecular Genetics szaklapban megjelentetett tanulmány kiemeli az italkiválasztás fontos viselkedési-jutalmazó jellegét, mely hozzáadódik a genetika és az italfogyasztás közötti összefüggéshez. Ezzel együtt annak akadályait is hangsúlyozza, hogy be lehessen avatkozni egy adott ember étrendjébe.
 
A cukros italok számos betegséghez, egészségügyi állapothoz köthetők. Ám az alkoholbevitel ugyancsak, amely több mint 200 betegséget válthat ki, s a világon történő halálozások nagyjából 6 százalékáért felelős.
 
Cornelis megállapította, hogy egy génvariáns – az FTO – a cukorral édesített italokhoz köthető. Azok  az emberek, akiknél jelen volt az FTO génvariáns – melyet korábban az elhízás kisebb esélyéhez kötöttek - meglepő módon a cukorral édesített italokat részesítették előnyben.
 
Mint mondta: az FTO valamiféle „rejtélygén” és nem tudják pontosan, hogy ez hogyan kapcsolódik az elhízáshoz. Valószínűleg szerepet játszik a viselkedésben, amely így kapcsolatba hozható a testsúly menedzselésével.
 
„Tudomásunk szerint ez az első géneken alapuló tanulmány az italfogyasztásról, az ízekkel összefüggésben – mondta el Victor Zhong, a tanulmány első szerzője, a Northwestern megelőzéssel foglalkozó, posztdoktorális szakértője. - Ez egyben a legátfogóbb genom-szerű társítási tanulmány az italfogyasztásról.”
 
László Adrienn

 

 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.