2020. 05. 11. - 10:35

Fertőzésmentesíts! - A szappan valódi titka

Fertőzésmentesíts! - A szappan valódi titka

A koronavírus-járvány idején különösen nagy hangsúlyt kapott a folyamatos és alapos kézmosás. De vajon tudjuk-e, mi a szappan valódi jelentősége és miért mossunk gyakran kezet?

Nem kérdés: korábban is voltak, akik mindig alaposan tisztították a kezüket – de olyanok is, akik gyakran elfeledkeztek róla.
 
Sajnos, a koronavírus világjárvány, mely sok áldozatot követelt számos országban és régióban, megmutatta: életmentő lehet a lelkiismeretes higiénia. Ráadásul, a kulcs az egyszerű szappan használata, mely számos fertőző betegség ellen védelmet nyújt számunkra, s mások életét is megmenthetjük, ha kellően tisztán tartjuk a kezünket.
 
De miért is olyan fontos a szappan?
 
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a fertőzések megelőzésének leghatékonyabb módja a kézmosás - szappannal és vízzel. Ez az elsőszámú megelőző módszer a legtöbb fertőző betegség és járvány ellen. Természetesen a kézfertőtlenítők is segítenek – ezeket azonban csak vészhelyzetre tartogassuk, amikor más módon nem tudjuk megtisztítani a kezünket.
 
Az alapos kézmosás a leghatékonyabb a fertőzések ellen
Az alapos kézmosás a leghatékonyabb a fertőzések ellen
 
A szappan jelentősége
 
A bőrfelületen levő fehérjék és zsírsavak segítenek, hogy a kórokozók a kezünkhöz tapadjanak. Ha a kezet csupán vízzel mossuk meg, az nem elég hatékony módszer, hogy meggátoljuk ezt.
 
Amennyiben azonban szappant használunk, károsítja a legtöbb vírus külső membránját, így azok többé nem képesek megmaradni a bőrön, s eltűnnek a kezünkről. Számos bakteriális fertőzést ugyanígy védhetünk ki.
 
A helyes kézmosás
 
Az emberek jó része vét hibákat kézmosás közben. Mivel felgyorsult világban élünk, hajlamosak vagyunk mindenre kevés időt szánni – így van ez a kézmosással is. A legtöbben csak benedvesítik kezüket, rádörzsölnek egy kis szappant és gyorsan lemossák. Olyan helyeken is így tesznek, amelyek valósággal nyüzsögnek a kórokozóktól – például a nyilvános vécék.
 
A helyes kézmosáshoz a kezeket folyó víz alá kell helyezni, majd beszappanozni a kezeket és összedörzsölni őket a habképzéshez – ezzel egy réteget is kialakítunk. Ha 20 másodpercig mossuk a kezünket, beleértve a kézfejeket, az ujjak közét és a körmöket is, nagy eséllyel elkerüljük a problémákat.
 
Ha végeztünk, mossuk le vízzel a szappant, majd papírtörlővel töröljük meg a kezünket és azt azonnal dobjuk ki.
 
Otthon természetesen saját törölközőnket használjuk.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.