2019. 01. 07. - 10:50

Fiatal lányokra negatívabb hatású a közösségi média?

Fiatal lányokra negatívabb hatású a közösségi média?

Azok a tinilányok, akik sok időt töltenek a közösségi oldalakon, nagyobb eséllyel esnek depresszióba, mint a velük egykorú fiúk – áll egy közelmúltban elvégzett tanulmányban.

Nem árt korlátozni a tinédzser gyermekek közösségi média használatát – erre egy újabb tanulmány hívja fel a szülők figyelmét.

Az EClinicalMedicine szaklapban közölt eredményei szerint azoknál a kamasz lányoknál, akik több időt töltenek a közösségi oldalakon, nagyobb a kockázata a depresszió jelentkezésének – ugyanez viszont a velük hasonló korú fiúkra nem igaz.

A kutatók sem pontosan értik, hogyan okozhat depressziót a közösségi média

A kutatók sem pontosan értik, hogyan okozhat depressziót a közösségi média

A tanulmányt a londoni egyetemi kollégium végezte. Az Yvonne Kelly vezetette kutatócsoport rámutatott, hogy azon tinilányok 40 százaléka, akik túl sok időt nézegetik a közösségi oldalakat – vagyis több mint 5 órát naponta – depresszió tüneteit mutatják.

A ráta alacsonyabb, mint a fiúknál, utóbbiak körében ugyanis 15 százalékos az esély a depresszióra.

Simon Wessely, a Pszichiáterek Királyi Kollégiumának korábbi elnöke elmondta: a jelenség mögött meghúzódó folyamatot ők sem teljesen értik.

A kutatók „nem állíthatják határozottan, hogy a közösségi média rossz mentális egészséget okoz, noha a bizonyítékok ebbe az irányba mutatnak” – hangsúlyozta Wessely.

A tanulmány számára egyébként 11 ezer 14 esztendős kamasz állapotát mérték fel: kiderült, hogy a lányok kétharmada szenvedett már el online zaklatást, piszkálódást, szemben a fiúk egynegyedével.

A közösségi média használat miatt a lányok 40-, a fiúk 28 százalékának voltak alvásproblémái.

Szintén a lányok voltak az, akiknek alacsonyabb volt az önértékelése és testsúlyukkal is kevésbé voltak kibékülve, mint a fiúk.

László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.