2018. 07. 30. - 10:52

Figyeljünk oda: íme a szívritmuszavar jelei

Figyeljünk oda: íme a szívritmuszavar jelei

Van okunk aggódni az egészségünk miatt? Nézzünk utána. Sokan nem is tudnak róla, hogy szabálytalan szívműködéssel küzdenek – csak ha tisztában vannak annak jeleivel…

A szívritmuszavar, még ha nem is hangzik annyira félelmetesen, sajnos komoly gondokat okozhat.
 
Szívünk 0-24 órában működik, jó formában tartva bennünket, ezért nem is szabad figyelmen kívül hagynunk az állapotát. Fontos, hogy mindig optimálisan működjön.
 
Vannak időszakok, amikor a szívünk mindenre felkészült és a romlás jeleit mutatja – ezek a jelek olyanok, mintha segítségért kiáltana. A tünetekre nagyon oda kell figyelni, mert ha nem vesszük őket komolyan, csak rosszabb lehet a helyzet.
 
A szívverés szabálytalansága vészjelzés
A szívverés szabálytalansága vészjelzés
 
A szívritmuszavar akár halálos is lehet. Ezért az alábbi tüneteket nem szabad figyelmen kívül hagyni.
 
A szívverés szabálytalansága
 
Normális esetben a szívünk percenként 70-80-szor ver. A szívritmuszavar esetén azonban szabálytalanná válik ez az ütem, rendszertelen vagy hirtelen lehet. A szív váratlanul elkezdhet túl gyorsan dobogni, vagy túl lassan, minden előzetes figyelmeztetés nélkül.
 
Ez annak a jele, hogy a szív veszélyben van – izmai nem megfelelően húzódnak össze. A helyzet teljesen váratlanul jöhet, károsítva a szívritmust és a vérkeringést, amely megnehezíti a légzést. Általában magától megnyugszik a helyzet, de ritka esetekben életveszély alakulhat ki, mely szívelégtelenséghez és stroke-hoz vezet.
 
Ha tehát a szívdobogásunk megváltozik, azonnal forduljunk orvoshoz!
 
Az alábbi jelekre pedig figyeljünk oda!
 
1.Légszomj: miközben a szívdobogás a szívritmuszavar fő tünete, a légzésprobléma a második. Ha ugyanis a szív nem megfelelően ver, az elsősorban a légzést érinti.
 
2.Általános gyengeség és szédülés: ez akkor jelentkezik, ha a vérkeringés gátolva van. Az oxigén hiánya érinti a test különböző részeit, ez pedig szédüléshez, gyengeség-érzethez vezet.
 
3.Mellkasi fájdalom: a szívprobléma velejárója, hogy a mellkasban fájdalom jelentkezik – ez már önmagában is azt jelzi, hogy van valami gond a szívvel. Ha ugyanis a szív rendszertelenül ver és az izmok nem megfelelően dolgoznak, természetes kimenetel a fájdalom, amely a veszélyre figyelmeztet.
 
4.Ájulás: az átmeneti tudatvesztés annak a jele, hogy a vérnyomás leesett – ez is vészhelyzetet teremt.
 
Nagyon fontos tehát figyelni a jelekre, hogy megelőzzünk egy esetleges, súlyos problémát!
 
B.A.
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.