2018. 11. 28. - 10:40

Fogyatékossághoz járulhat hozzá a légszennyezés

Fogyatékossághoz járulhat hozzá a légszennyezés

Nem túl jó hír: a Sydney-i egyetem új tanulmánya szerint a levegő szennyezettsége a gyermekeknél intellektuális fogyatékossággal is összefüggésbe hozható.

Egyre növekvő probléma napjainkban a levegő szennyezettsége. Betegséget okozó tulajdonságai ma már senki előtt sem számítanak titoknak.

Most újra a figyelem középpontjába került a dolog, ugyanis a Sydney-i Egyetem új tanulmánya arra világít rá: egyértelművé vált a levegőszennyezés újabb káros hatása. Az ugyanis összefügg a gyermekeknél kialakuló intellektuális fogyatékosságokkal.

A tanulmány során a kutatók az Egyesült Királyság Millennium Cohort Study tanulmányát elemezték, mely nemzeti szinten reprezentatív mintának számított 18 ezer gyermekről, akik 2000 és 2002 között születtek.

A légszennyezettség intellektuális fogyatékosságot is okozhat gyermekeknél

A légszennyezettség intellektuális fogyatékosságot is okozhat gyermekeknél

Kiderült, hogy 33 százalékkal nagyobb valószínűséggel élnek az intellektuális fogyatékossággal élő kiskorúak magas a dízel részecskék mennyisége, mi több, 30 százalékuk olyan területen lakik, ajol a nitrogén-dioxid szintje is igen magas, ugyanígy 30 százalék a szén-monoxiddal szennyezett és 17 százalékuk a magas kén-dioxid-tartalmú területeken.

A kutatók arra is rájöttek, hogy az intellektuális fogyatékosság sokkal gyakoribb olyan gyermekek körében, akik társadalmilag és gazdaságilag hátrányos helyzetű részeken élnek – ezeken a területeken nagyobb a légszennyezettség is.

A szakemberek megállapították, hogy a kültéri levegőszennyezésnek való kitettség akadályozhatja a kognitív fejlődést, növelve az értelmi fogyatékosság kockázatát.

B.A.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.