Fokhagyma az egészségért
A fokhagyma gyógy-és fűszernövény, melynek fogyasztása nagyon megosztja az embereket. Vannak akik kifejezetten elzárkóznak előle, mások pedig bátran fogyasztják.
Sokan leginkább szaga vagy illata miatt nem szeretik, hiszen ha csak a fokhagymára gondolunk, máris érezzük orrunkban markáns illatát. Különösen a fogyasztó környezete által nehezen tolerálható „mellékhatása", a kellemetlen száj- és testszag.
A fokhagymát leginkább a konyhában használjuk, pedig ha mindenki tudná, hogy milyen egészséges! Vitaminokban és ásványi anyagokban egyaránt bővelkedik, a népi gyógyászatban pedig hagyományos gyógyszernek számít.
A fokhagyma Ázsiából származó, de ma már az egész világon elterjedt, termesztett növény.
Itthon nem csak hazai fajtákkal találkozhatunk. A Kínából importált fokhagymák jellemzően nagyok, teltek és nagy gerezdjeik vannak. A magyar fokhagyma ugyanakkor erősebb, ízesebb és nagyobb a tápanyagtartalma, ráadásul az illata is erőteljesebb.Sajnos az üzletekben magyar fokhagyma helyett az olcsóbb kínai fokhagymát veszik a fogyasztók, akár az összes eladott fokhagyma kétharmada kínai import lehet.
Évelő hagymás növény, amelyet tavasszal és ősszel a földbe ültetnek, majd amikor szára megsárgult, a gerezdekből álló gumókat kiszedik, majd felakasztva szárítják .
A fokhagyma jellegzetes, intenzív szagát kéntartalmú vegyületek, a (di)allil-szulfidok okozzák.

Élettani hatásai:
Mint már említettem, a fokhagyma nemcsak remek fűszer a konyhában, hanem egy csodálatos, természetes orvosság is.
A fokhagyma antibakteriális és gombaellenes hatása révén légúti megbetegedések kezelésében használatos, valamint a Candida albicans okozta fertőzések esetén. A népi gyógyászatban még napjainkban is, meghűléses betegségeket is gyógyítanak vele
Tágítja az ereket, és rendszeres, kúraszerű alkalmazása csökkenti a vér káros LDL-koleszterin-szintjét, antioxidánsként serkenti az immunrendszert. Csökkenti a mellkasi fertőzéseket, véralvadásgátló- és vérnyomáscsökkentő hatású.
Ezen kívül fokozza az emésztőrendszer, az epe és a máj működését, fertőtleníti a bélrendszert.
A fokhagyma féregűző is. Általában gyerekeknél szokott előfordulni a bélférgesség, ilyenkor tanácsos a gyereknek nyersen fogyasztani, illetve ha nagyon nem ízlik, akkor mézzel elkeverni, és úgy megenni. Tehát összefoglalva: élettani hatása kitűnő, és frissen a legértékesebb!
Végezetül pedig térjünk vissza a fokhagyma konyhában betöltött szerepére.
Ha a magyar konyhát említjük akkor elmondható, hogy megtalálható számtalan húsételben, levesben, ízesítünk vele főzeléket is, mártásokba vagy salátákba is keverjük. Valamint létezik egy hazánkban is népszerű olyan étel is, melyben övé a főszerep, ilyen például a fokhagyma krémleves. De meg kell említeni, hogy más nemzetek konyhái is szívesen használják.
Fogyasszák tehát egészséggel, de mint minden mást is, mindenképp mértékkel.
Szűcs Sándor mesterszakács
MNGSZ Egészséges Táplálkozás Bizottság

