2010. 08. 27. - 00:00

Fokhagyma az egészségért

Fokhagyma az egészségért

A fokhagyma gyógy-és fűszernövény, melynek fogyasztása nagyon megosztja az embereket. Vannak akik kifejezetten elzárkóznak előle, mások pedig bátran fogyasztják. 
Sokan leginkább szaga vagy illata miatt nem szeretik, hiszen ha csak a fokhagymára gondolunk, máris érezzük orrunkban markáns illatát. Különösen a fogyasztó környezete által nehezen tolerálható „mellékhatása", a kellemetlen száj- és testszag.

A fokhagymát leginkább a konyhában használjuk, pedig ha mindenki tudná, hogy milyen egészséges! Vitaminokban és ásványi anyagokban egyaránt bővelkedik, a népi gyógyászatban pedig hagyományos gyógyszernek számít.
A fokhagyma Ázsiából származó, de ma már az egész világon elterjedt, termesztett növény.

Itthon nem csak hazai fajtákkal találkozhatunk. A Kínából importált fokhagymák jellemzően nagyok, teltek és nagy gerezdjeik vannak. A magyar fokhagyma ugyanakkor erősebb, ízesebb és nagyobb a tápanyagtartalma, ráadásul az illata is erőteljesebb.Sajnos az üzletekben magyar fokhagyma helyett az olcsóbb kínai fokhagymát veszik a fogyasztók, akár az összes eladott fokhagyma kétharmada kínai import lehet.

Évelő hagymás növény, amelyet tavasszal és ősszel a földbe ültetnek, majd amikor szára megsárgult, a gerezdekből álló gumókat kiszedik, majd felakasztva szárítják .

A fokhagyma jellegzetes, intenzív szagát kéntartalmú vegyületek, a (di)allil-szulfidok okozzák.

Élettani hatásai:

Mint már említettem, a fokhagyma nemcsak remek fűszer a konyhában, hanem egy csodálatos, természetes orvosság is. 
A fokhagyma antibakteriális és gombaellenes hatása révén légúti megbetegedések kezelésében használatos, valamint a Candida albicans okozta fertőzések esetén. A népi gyógyászatban még napjainkban is, meghűléses betegségeket is gyógyítanak vele 
Tágítja az ereket, és rendszeres, kúraszerű alkalmazása csökkenti a vér káros LDL-koleszterin-szintjét, antioxidánsként serkenti az immunrendszert. Csökkenti a mellkasi fertőzéseket, véralvadásgátló- és vérnyomáscsökkentő hatású.
Ezen kívül fokozza az emésztőrendszer, az epe és a máj működését, fertőtleníti a bélrendszert.
A fokhagyma féregűző is. Általában gyerekeknél szokott előfordulni a bélférgesség, ilyenkor tanácsos a gyereknek nyersen fogyasztani, illetve ha nagyon nem ízlik, akkor mézzel elkeverni, és úgy megenni. Tehát összefoglalva: élettani hatása kitűnő, és frissen a legértékesebb! 

Végezetül pedig térjünk vissza a fokhagyma konyhában betöltött szerepére.
Ha a magyar konyhát említjük akkor elmondható, hogy megtalálható számtalan húsételben, levesben, ízesítünk vele főzeléket is, mártásokba vagy salátákba is keverjük. Valamint létezik egy hazánkban is népszerű olyan étel is, melyben övé a főszerep, ilyen például a fokhagyma krémleves. De meg kell említeni, hogy más nemzetek konyhái is szívesen használják. 
Fogyasszák tehát egészséggel, de mint minden mást is, mindenképp mértékkel.

Szűcs Sándor mesterszakács 
MNGSZ Egészséges Táplálkozás Bizottság

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.