Friss vs. fagyasztott gyümölcsök és zöldségek

Sokat hallani, hogy együnk sok friss gyümölcsöt és zöldséget, de a fagyasztott formájáról nem esik szó. Fagyasztott állapotban vajon elveszítik értékes tápanyagaikat, vagy pont, hogy hosszabb ideig képesek megtartani őket?
Friss
A polcokra kerülő friss gyümölcsökről és zöldségekről tudni kell, hogy hosszas utazáson, esetleg külön érlelésen (pl. banán) esnek át, mire hozzánk eljutnak. A hosszú szállítással, tárolással és polcon töltött idővel értékes tápanyagokat és vitaminokat képesek elveszíteni magukból, arról nem is beszélve, hogy otthonunkba kerülve további hűtőben töltött napok várhatnak a piacról beszerzett "friss" gyümölcsökre és zöldségekre. Az idő múlásával minőségük romlani kezd, tápanyag-tartalmuk csökken, sőt bizonyos leveles zöldségek és gyümölcsök akár el is veszíthetik némely összetevőjüket.
A frissnek tűnő zöldségek és gyümölcsök lehet, hogy nem is olyan frissek, mint amilyennek látszanak
A boltok polcain sorakotó zöldség- és gyümölcs termékek hívógatónak tűnhetnek, ám sok helyen nedvesítő permet használatával érik el látványilag a friss hatást.
Fagyasztott
A fagyasztott élelmiszereket a legtöbbször az a vád szokta érni, hogy már nincsenek meg bennük a szokásos vitaminok, holott ez pont fordítva van. A fagyasztásra szánt gyümölcsöt és zöldséget azonnal, még valóban frissen lefagyasztják, abban az állapotban amelyben még a legtöbb vitamint és nyomelemet tartalmazza. Mivel a tárolása a fagypont alatt történik, mely megállítja a biológiai folyamatokat, tulajdonképpen hibernálódnak az élelmiszerek és felengedés hatására ugyanabba a valóban friss állapotba kerülnek majd, mindenféle veszteség nélkül.
A fagyasztott gyümölcsök tápanyagtartalma van hogy magasabb, mint "friss" társaiké
Ne idegenkedjünk tehát így tél idején a fagyasztott gyümölcsöktől és zöldségektől sem, fogyasszuk őket bátran, hiszen a nyár beköszöntéig is szükségünk van a vitaminokra és antioxidánsokra!
(SJ)