2019. 04. 10. - 10:45

Fűpollen segíthet az asztma és szénanátha előrejelzésében?

Fűpollen segíthet az asztma és szénanátha előrejelzésében?

Ha fű polleneket engedünk ki a légkörbe, megjósolhatják, mikor vannak jelen az allergikus pollenek és lehetővé teszi az asztmában és krónikus obstruktív tüdőbetegségben szenvedőknek állapotuk megfelelőbb kezelését.

Érdekes felfedezést tett a Queenslandi Egyetem kutatócsoportja. A szakemberek rájöttek, hogy ha a légkörbe fű pollent eresztenek ki, az előrejelezheti, mely allergén pollenek vannak jelen éppen a levegőben, s ezzel nagy segítséget jelent az asztmásoknak, a rhinitiseseknek, illetve a krónikus obstruktív tüdőbetegséggel (COPD) küzdőknek betegségük hatékonyabb kezelésében.
 
A fő pollen különböző törzseinek jelenléte a légkörben azt is meg tudja jósolni, mikor tör ki a szénanátha és mér csapást az asztma az emberre.
 
Az egyetem kutatói a fű pollent szezonális variációit vizsgálták, s rájöttek, hogy az később kerül a levegőbe az egyenlítőtől távolabb lévő területeken.
 
A fű pollenek segíthetnek az asztma, COPD és a rhinitis betegséggel küzdőknek
A fű pollenek segíthetnek az asztma, COPD és a rhinitis betegséggel küzdőknek
 
„Ezen módszer használatával képesek vagyunk jobban megjósolni, mikor van jelen az allergén pollen a levegőben, ezáltal az asztmások, krónikus obstruktív tüdőbetegségben szenvedők és a rhinitis-szel küzdők jóval hatékonyabban tudják kezelni állapotukat” fogalmazott Nicholas Osborne.
 
„A ma már személyre szabottabb orvostudomány megjelenésével egyre több ember tudatában van annak, mely allergén felelős a problémájáért” – mondta el a kutató.
 
Mint hozzátette, a kutatás segít az allergiásoknak felkészülni a szénanátha szezonra, az orvosoknak pedig arra, hogy személyre szabottabb kezelést javasoljanak számukra. Azok az emberek, akik nem kezelik elég jól asztmájukat, fokozottan ki vannak téve a roham kockázatának, s akár a sürgősségire is kerülhetnek miatta.
 
Amennyiben pontosabb előrejelzést kapnak arról, mikor van a páciens nagyobb veszélyben, az orvosok és maguk a betegek is könnyebben menedzselhetik állapotukat.
 
A kutatók azt remélik, kiterjeszthetik kutatásokat olyannyira, hogy egyedi profilt hozzanak létre minden fű pollen fajról, meghatározva, melyek a legártalmasabb törzsek.
 
Jelenleg a kórházakban és az orvosi rendelőkben vizsgálnak ehhez adatokat, azt kutatva, hogy az asztmával és rhinitisszel kapcsolatos ellátás összefüggésben van-e a veszélyesebb fű pollenek jelenlétével a levegőben.
 
László Adrienn

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.