2019. 04. 08. - 10:55

Genetika is okozhatja a rossz alvást?

Genetika is okozhatja a rossz alvást?

A génjeink is felelősek lehetnek azért, ha nem kielégítő a pihenésünk – állítja egy új tanulmány, mely felhívta a figyelmet arra, számos összefüggés van a gének és az alvás között.

Különös dologra mutatott rá egy új tanulmány, mely a Nature Communications lapban jelent meg. A kutatók szerint génjeink nagymértékben felelősek lehetnek azért, ha rosszul alszunk.
 
Az alvászavarokért a géneket is hibáztathatjuk, azok után, hogy a tanulmány kiderítette, genetikai kódunk több okból is tehet az álmatlanságról. A Massachusetts-i Általános Kórház (MGH) és az Exeteri Egyetem nem kevesebb, mint 47 kapcsolatot talált az ember genetikai kódja és az alvás minősége, mennyisége között.
 
Génjeink is tehetnek róla, ha rosszul az alvásunk?Génjeink is tehetnek róla, ha rosszul az alvásunk?
 
A feltárt genomikus régiók között a PDE11A-t is felfedezték, melyről a kutatócsoport megállapította: a génnek e ritka változata nem csupán azt befolyásolja, meddig alszunk, hanem az alvás minőségét is.
 
„Tanulmányunk azonosítja a genetikai variánsokat, melyek hatással vannak az alvásra, s új képet kaphatunk általa az alvás molekuláris szerepéről” – mondta el Samuel Jones az Exeteri Egyetemről.
 
„Az alvásminőség változása, a pihenés mennyisége és időzítése számos betegséghez köthető, így a diabéteszhez és az elhízáshoz, de pszichiátriai problémákat is okozhat” – fejtette ki Andrew Wood.
 
A kutatók tanulmányuk során 85.670 ember adatait vizsgálta meg, akik a brit Biobank résztvevői voltak, de áttekintették három másik tanulmány adatait is, melyben az alanyok csuklón hordható mérőeszközt viseltek – ez rögzítette aktivitási szintjüket.
 
Összességében megállapították, hogy a genetikai régiók, melyek az alvás minőségéhez köthetők, a szerotonin neurotranszmitter termelődéséhez is kapcsolhatók.
 
Ez a neurotranszmitter a boldogsággal és a jó közérzettel hozható összefüggésbe. A szerotonin kulcsfontosságú szerepet játszhat az alvási ciklusokban, s elméletben a mélyebb és pihentetőbb alvást is segíti.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.