2019. 01. 23. - 10:55

Génjeink felelősek azért, hogy hova hízunk

Génjeink felelősek azért, hogy hova hízunk

Sokat bosszankodunk amiatt, hogy mely testrészünkre hízunk? Egy új tanulmány szerint génjeink nagymértékben meghatározzák a dolgot.

Azt, hogy mely testrészünkre hízunk leginkább, génjeink igencsak befolyásolják – állapította meg egy új tanulmány. A Nature Communications szaklapban megjelent írás szerint nagymértékben ezektől függ, hogy a has körül vagy a test más részein gyűlik össze rajtunk a zsír.
 
A kutatók felfedezték, hogy a hatás elsősorban a nőknél érvényesül, férfiaknál kevésbé.
 
„Tisztában vagyunk azzal, hogy a nők és a férfiak másként tárolják a testzsírt – a hölgyek sokkal inkább a csípőre és lábakra híznak, a férfiak viszont jellemzőbben a hasra” – mondta el Mathias Rask-Andersen, a tanulmány vezető szerzője a svéd Uppsala Egyetemről.
 
A hasi zsír felgyülemlése a férfiaknál jellemzőbb, a nők inkább csípőre és lábra híznak
A hasi zsír felgyülemlése a férfiaknál jellemzőbb, a nők inkább csípőre és lábra híznak
 
„Mindez a nemi hormonoknak is köszönhető, például az ösztrogénnek. A molekuláris mechanizmus azonban, amely a jelenséget kontrollálja, meglehetősen ismeretlen” – tette hozzá.
 
A tanulmányhoz a kutatók megmérték, hogyan oszlik el a zsír közel 360 ezer önkéntes résztvevőn.
 
Mindannyiuktól vettek vérmintát a genotípus meghatározásához, zsírszövet eloszlását impedancia-mérésekkel, azaz elektromos ellenállás mérésével értékelték.
 
A genom genetikai variánsainak millióit vizsgálták a zsír eloszlásához a karokat, lábakat és a hasat illetően, s a kutatók közel száz gént azonosítottak, melyek befolyásolják a zsírszövet eloszlását az emberi test különböző részein. Mindez nagyfokú heterogenitást mutat a nemek között.
 
A felfedezés azt sugallja: az extracelluláris mátrix átalakítása az egyik olyan mechanizmus, amely a testzsíreloszlás különbségeit generálja.
 
Az epidemiológiai vizsgálatok azt is kimutatták, hogy a zsírtárolás képessége a csípőkön és lábakon némi védelmet nyújt a nőknek a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben.
 
A jelenlegi tanulmány eredménye új gyógykészítmények kifejlesztéséhez vezethet ezen egészségügyi problémák csökkentése érdekében.
 
László Adrienn

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.