2018. 10. 03. - 10:40

Gyors diéta - ezért nagyon ártalmas az egészségre

Gyors diéta - ezért nagyon ártalmas az egészségre

Sajnos, sokan gondolják úgy, hogy ha pár kilót le akarnak adni rövid időn belül, a gyors és drasztikus diéta is megteszi. Annak azonban komoly következményei lehetnek.

A drasztikus fogyókúra előnytelen hatásairól már bizonyára hallottunk – most azonban egy új tanulmány is megerősítette, hogy ezek valós problémák, melyek nagyon ártalmasak lehetnek az egészségünkre – mégpedig többféle módon.
 
A Georgetown Egyetem közleménye szerint a gyors diéta elősegíti a hasi zsír kialakulását és az izomgyengeséget.
 
A jelentés szerint a gyors diéta - melynek következtében a testsúly gyorsan és drasztikus mértékben csökken – elsősorban a hölgyek körében népszerű és nagymértékben károsíthatja a szívet és az érrendszert, valamint a veséket.
 
A drasztikus diéta semmire sem jó - komoly problémát okozunk szervezetünknek
A drasztikus diéta semmire sem jó - komoly problémát okozunk szervezetünknek
 
Egy, patkányokon végzett kísérlet során a kutatók kiderítették, hogy amikor a kalóriabevitelt 60 százalékkal lecsökkentették, fogyás következett be, valamint változás az anyagcsere-funkciók terén, de olyan tényezőket is érintett a fogyás, mint a vér mennyisége, a vérnyomás, szívverés és a veseműködés.
 
S miközben a normál étrendre való visszatéréskor a testsúly, a vérnyomás és a szívverés normalizálódott, nagyobb mennyiségű hasi zsír gyűlt össze 3 hónappal a gyors diéta után.
 
Aline de Souza, a tanulmány első szerzője kiemelte, hogy az angiotenzin hormon jelenléte sokkal nyilvánvalóbb volt és hatékony a vérnyomás emelésében. A magas vérnyomás, a testzsírral összefüggésben, bajt okoz.
 
A gyors diéta más negatív hatásokkal is jár. Hátfájdalmat válthat ki, mivel a test nélkülöz fontos tápanyagokat, melyek izomgyengeséget okoznak. A rossz táplálkozás nem képes fenntartani az izmok megfelelő állapotát. A csontok erőssége is gyengülhet, problémák léphetnek fel.
 
Ráadásul, a drasztikus diéta fejfájással, hányingerrel, fáradtsággal jár – számos tanulmány szerint. S ha ez még nem lenne elég, a bőrön olyan elváltozások alakulhatnak ki, mint a pattanások, a bőrgyulladás, de kopaszodás és hiperpigmentáció is jelentkezhet.
 
Egyes fogyókúrák azt várják el, hogy ne fogyasszunk szénhidrátot vagy zsírt. Van, amelyikben a víz nem olyan fontos. Csakhogy ezekkel mind ahhoz járulunk hozzá, hogy a szervezet ne jusson megfelelő tápanyagokhoz – ez pedig azonnal érinti a funkcióit.
 
B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.