2024. 03. 08. - 08:50

Gyorsabb a veseelégtelenség előrejelzésében a mesterséges intelligencia az embernél

Gyorsabb a veseelégtelenség előrejelzésében a mesterséges intelligencia az embernél

Hatszor akkora sebességgel jósolja meg a veseelégtelenséget egy új mesterséges intelligencia-eszköz, mint az ember szakértők.

Egy újonnan kifejlesztett mesterséges intelligencia (MI) eszköz hatszor gyorsabban jelzi előre a veseelégtelenséget, mint a humán elemzők.
 
A mesterséges intelligenciát a Sheffield Teaching Hospitals NHS Foundation Trust veseorvosai és klinikai tudósai vetették be, hogy jobban megjósolják, mikor hibásodhat meg az ember veséje.
 
Hatszor gyorsabb a szoftver
 
A szoftver hatszor gyorsabb, mint a manuális folyamatok, emellett a világon bármely veseklinikán is használható – mondta el Albert Ong professzor, nefrológus tanácsadó, a Sheffield Teaching Hospitals NHS Foundation Trust genetikai vezetője, aki alkalmazza az eszközt speciális veseklinikáján.
 
Az eszköz megoldja a teljes vesetérfogat pontos és szupergyors elemzését. Alapvetően a vese jövőbeli élettartamának felmérésére szolgál autoszomális domináns policisztás vesebetegséggel (ADPKD) küzdő betegeknél.
 
Ebben a betegségben csak az Egyesült Királyságban 30 ezer-70 ezer szenved. A problémát jelenleg a páciensek MRI-felvételeiből származó vese-megnagyobbodás ismételt mérésével monitorozzák. Olvasd el: Mesterséges intelligencia-sebészeti robot segít a vesekő-műtéteknél
 
Gyorsabb a veseelégtelenség előrejelzésében a mesterséges intelligencia az embernél
Gyorsabb a veseelégtelenség előrejelzésében a mesterséges intelligencia az embernél
 
A szkennelések kétdimenziós „szeletekből” állnak, amelyek egymásra vannak rakva, az elemzőknek 50-60 szeletet kell átvizsgálniuk és óvatosan körberajzolniuk minden vese szélét a számítógép képernyőjén.
 
Ez egy munkaigényes folyamat és betegesetenként nagyjából 1 órát vesz igénybe a személyzet idejéből.
 
Eredmények egy percen belül
 
A mesterséges intelligencia eszköz azonban az MRI-vizsgálatok szegmentálásának automatizálásával kevesebb mint 1 perc alatt elérhetővé teszi az eredményeket.
 
Vagyis, a vese jövőbeli élettartamát előrejelző létfontosságú eredmények ennyi idő alatt készen vannak.
 
„Mesterséges intelligencia eszközünk a humán szakértő elemzőkhöz hasonlóan teljesített. Hozzávetőleg hatszor gyorsabban végezte el a munkát. Richard Thomas radigráfus kollégánk egy korábbi európai kutatásból származó összes képen manuálisan követte a veséket. Ezen képgyűjtemény és a vese nyomon követésével tápláltuk a mesterséges intelligencia-algoritmust, amíg meg nem tanulta magát a nyomkövetési folyamatot magas színvonalon elvégezni” – magyarázta Ong professzor, aki egyben a Sheffieldi Egyetem vesegyógyászati professzora is.
 
Az MI-t Jonathan Taylor, a szintén a Sheffield Teaching Hospitals NHS Foundation Trust vezető tudósa által kiképzett algoritmus alapján fejlesztették ki és egy korábbi európai szintű kutatási projekt több száz vese MRI-vizsgálatán tesztelték.
 
A szoftvert 2022 óta használják a Sheffield Teaching Hospitals NHS Foundation Trust 3D Laborjában és a kutatócsapat szerint világszerte alkalmazható lenne a veseklinikákon.
 
„Az ADPKD egy fájdalmas betegség, amely jellemzően viszonylag fiatal, 50 éves betegeknél okoz veseelégtelenséget. A vesetérfogat mérések automatizálásával azonban meg tudtuk jósolni, mikor következik be gyorsabban és nagy pontossággal a veseelégtelenség – mondta Ong professzor. - Ez igen fontos ezen betegcsoportnál, mivel a veseelégtelenség elérése után a betegség visszafordíthatatlan és kezelés csak dialízissel vagy transzplantációval biztosítható”.
 
Hozzátette: a mesterséges intelligencia-eszköz világszerte lehetővé teszi a veseklinikák számára a vesetérfogat gyors és pontos mérését, azokon a klinikákon is, ahol hiányzik a szakértelem.
 
 
L.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.