2019. 02. 06. - 10:55

Gyorsabban zsugorodik a férfiak agya?

Gyorsabban zsugorodik a férfiak agya?

Úgy tűnik, a kor előrehaladtával a férfiak agyának mérete hamarabb csökken, mint a nőké – ez némileg megmagyarázhatja, miért maradhatnak mentálisan tovább frissek a hölgyek.

Az emberi agy zsugorodni kezd az idő előrehaladtával. A jelek szerint azonban a férfiaké gyorsabban csökken, mint a nőké – állapította meg egy új tanulmány, mely szerint ez arra is magyarázatot adhat, miért maradnak szellemileg frissebbek sokszor a hölgyek idősebb korukban.
 
A tanulmány rávilágított, hogy az agy agyagcseréje lelassul, ahogyan öregszünk, ám ezen a téren lehet különbség a nők és a férfiak között.
 
A Washingtoni Egyetem St.Louis-i Egészségügyi Iskolájának kutatói kimutatták, hogy a nők agya 3 évvel fiatalabbnak tűnik, mint az ugyanolyan korú férfiaké – metabolikus szempontból.
 
Kiderült: akár idősebb egy nő, akár huszonéves, az agya a koránál fiatalabb
Kiderült: akár idősebb egy nő, akár huszonéves, az agya a koránál fiatalabb
 
„Nem arról van szó, hogy a férfiagy előbb öregszik – de nagyjából 3 évvel idősebbnek számít, mint a női agy és ez fennmarad az ember élete végéig” – fejtette ki Manu Goyal, az egyetem Mallinckrodt Radiológiai Intézetének tanára, hozzátéve: nem tudják pontosan, hogy ez mit jelent.
 
Ám oka lehet annak, hogy a hölgyek nem tapasztalnak olyan mértékű kognitív hanyatlást idősebb korukban, hiszen az agyuk tulajdonképpen fiatalabb. „Jelenleg azon dolgozunk, hogy ezt megerősítsük” – mondta Manu Goyal.
 
Nem újdonság, hogy az idősebb nők jobban teljesítenek a különféle kognitív teszteken, mint velük egykorú férfi társaik – a memóriát, realizálást és a problémamegoldást illetően is.
 
Az agynak cukorra van szüksége a megfelelő működéshez – ám az, ahogyan a cukrot felhasználja ez a szervünk, változik az idő előrehaladtával.
 
Annak érdekében, hogy lássák ezt a különbséget, a kutatók 121 nőt és 84 férfit elemeztek, 20 és 82 éves kor között. 
 
A kutatók gépi tanulási algoritmust képeztek a férfiak életkoráról és agyi anyagcseréjükről – ezeket ún. PET-leolvasásokból nyerték, melyek az oxigénáramlást és a glükózt vizsgálják az agyban, majd összevetették az eredményeket a nőkével.
 
Az algoritmus átlagosan 3,8 évvel találta fiatalabbnak a nők agyát, mint ami a kronológiai koruk. A kutatók fordított irányban is elvégezték az elemzést. Ekkor az algoritmus azt jelezte, hogy a férfiak agya 2,4 évvel idősebb, mint a valódi koruk.
 
A női agy viszonylagos fiatalsága egyébként nemcsak idősebb, hanem fiatalabb hölgyeknél is nyilvánvaló volt – azoknál, akik mindössze a húszas éveikben járnak.
 
Az eredményeket a National Academy of Sciences szaklapban közölték.
 
László Adrienn

 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.