2019. 09. 04. - 10:30

Ha ősz, akkor alma – 5 tipp, miért jó naponta!

Ha ősz, akkor alma – 5 tipp, miért jó naponta!

Közeledik az ősz, ilyenkor egyre szezonálisabbá válik az alma fogyasztása. Ez a mutatós gyümölcs nemcsak finom – rengeteget segít abban is, hogy védjük magunkat a komoly betegségektől. Hogyan?

Ha csak egy valamit eszünk hetente többször, az legyen az alma. A mondás, miszerint „naponta egy alma - az orvost távol tartja” teljesen igaz, mivel ez a gyümölcs számos egészségügyi előnnyel bír.
 
A svéd Umea Egyetem közelmúltban végzett tanulmánya szerint az alma antibakteriális tulajdonságai, valamint magas C-vitamin-tartalma hozzájárul az immunitás felépítéséhez a tüdőgyulladás, a tüdőbetegség esetében.
 
Az alma az egyik leginkább termesztett és fogyasztott gyümölcs, okkal: antioxidánsokban és élelmi rostban gazdag, nincs mellékhatása a nagy mennyiségű fogyasztásnak.
 
Hogyan véd bennünket az alma?
 
1.Az alma oldható rostot tartalmaz, amely hozzájárul a szív egészségéhez: csökkenti a koleszterin szintjét. Az alma héjában polifenol nevű antioxidánsokat találunk, melyek kordában tartják a vérnyomást.
 
Valóban érdemes napi egy almát elfogyasztani
Valóban érdemes napi egy almát elfogyasztani
 
2.Az antioxidánsok védik a tüdőket a károsodástól, melyet a külső környezet okoz. Az allergia szezonban, amikor a tüdőszövetek gyulladásba jönnek, az alma héjában található flavonoid, a kvercetin erősíti az immunrendszert és csökkenti a gyulladást.
 
3.Az almának magas a víztartalma. Kevesebb kalóriával, mégis feltölti a gyomrot – ez segít a fogyásban is. A magas rosttartalom, mely e gyümölcsre jellemző, kiváló fogyasztóvá teszi az almát. A rost lassítja az emésztést, s gyorsabban telítettnek érezzük magunkat – mégse fogyasztottunk sok kalóriát.
 
4.Az almában levő polifenolok védik a béta-sejteket és szöveteket a hasnyálmirigyben – így a diabétesz miatt sem károsodnak. A béta-sejtek felelősek a test inzulintermeléséért. A 2-es típusú cukorbetegséggel küzdőknek gyakran ajánlják a napi egy almát.
 
5.E gyümölcs általános tápanyag-összetétele tartalmazza a szervezet számára szükséges, összes elemet. Egy, közepes méretű, kb. 200 grammos almában 95 kalóriát találunk, beleértve a szénhidrátokat, rostokat, káliumot, C-vitamint és K-vitamint.
 
Ezen tápanyagok és mikrotápanyagok mellett az alma magnéziumot, rezet és vasat is tartalmaz. Még a héja is kitűnő rostforrás. Vagyis, érdemes hámozás nélkül megenni!
 
László Adrienn

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.