2019. 02. 25. - 10:50

Hajból lesz kimutatható a D-vitamin szint?

Hajból lesz kimutatható a D-vitamin szint?

Amennyiben a tincsek elég hosszúak, kutatók a közeljövőben akár a hajból is kimutathatják majd a D-vitamin szintet – áll egy új tanulmányban.

Hamarosan akár a tincsekből is könnyen megállapítható lesz a D-vitamin hiány szintje? Kutatók szerint az emberi hajból jobb diagnózis állítható fel ezen „napsütés-vitamin” hiányából.
 
A D-vitamin hiány sajnos igen sok embert érint – márpedig akinek a szervezetében nincs elég ebből a vitaminból, az a depresszió, a szív- és érrendszeri betegség, gyulladás, diabétesz és rák megjelenését is kockáztatja. A D-vitamin hiány járványszintű méreteket öltött a világon.
 
S hogy mi a különbség? Míg a hagyományos véranalízis egyetlen időpontban rögzíti a szinteket, a haj, amely havonta körülbelül egy centiméteres növekedést ér el, több havi D-vitamin státuszt képes tükrözni – így a szintek közötti szezonális különbségeket is mutatja.
 
A hajból könnyebben kimutatható lesz a D-vitamin hiány?
A hajból könnyebben kimutatható lesz a D-vitamin hiány?
 
„A tanulmány azt az elképzelést demonstrálja, hogy a D-vitamin a hajban folyamatosan jelen van, amikor az nő, s egyre nagyobb mennyiségben tárolódhat, amikor a D-vitamin koncentrációja magas a vérben, s kisebb mennyiség tárolódik, amikor a koncentráció alacsony” mondta el Lina Zgaga, a Trinity College Dublin professzor asszisztense.
 
„A hajmintán alapuló teszt képes lesz az orvosoknak beszámolni a D-vitamin státuszról – ha a tincsek elég hosszúak, akár néhány évről is szó lehet” – tette hozzá a kutató.
 
A felfedezéseket a kutatók a Nutrients lapban közölték.
 
Természetesen, még szükség van további vizsgálatokra ahhoz, hogy megállapítást nyerjen, mi a pontos kapcsolat a D-vitamin vérben és hajban jelen levő koncentrációja között.
 
Ki kell deríteni, milyen tényezők vannak hatással a hajban a D-vitamin szintre, ezek közül a legnyilvánvalóbbnak a hajszín és a vastagság tűnik – illetve a hajfesték alkalmazása például.
 
Az ember haja a fogai után a legtartósabb biológiai anyagnak számít, mely a halált követően is fennmarad – ennek segítségével akár történelmi populációk D-vitamin szintjét is felmérhetik: vikingekét, keltákét, rómaiakét, az Erzsébet-kori emberekét, az egyiptomiakét vagy az ősi Kína lakóiért – emelték ki a  kutatók.
 
László Adrienn

 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.