2019. 04. 15. - 11:05

Hasznos a tojás reggelire cukorbetegeknek

Hasznos a tojás reggelire cukorbetegeknek

A vércukorszintjük csökkentése érdekében a diabéteszeseknek érdemes reggelente tojást fogyasztaniuk – állítja egy új tanulmány.

A tojás igen hasznos lehet a cukorbetegek számára. Egy új tanulmány, melyet a Journal of the American Journal of Clinical Nutrition szaklap közölt, rámutatott, hogy a diabéteszesek vércukorszintjét csökkentheti a tojás fogyasztása.
 
A 2-es típusú diabétesszel (TED) élők a kutatás szerint magas zsírtartalmú, alacsony szénhidráttartalmú ételekkel kontrollálhatják vércukorszintjüket a nap folyamán.
 
„A nagymértékű vércukorszint kiemelkedés, amely a reggelit követi, a jellegzetes inzulinrezisztenciának köszönhető a 2-es típusú cukorbetegséggel küzdőknél, illetve a tipikus nyugati reggeliknek – amely zabpelyhet, gabonaféléket, pirítóst és gyümölcsöt tartalmaz” – mondta el Jonathan Little, a tanulmány vezető szerzője, aki szerint a reggeli egy állandó „problémás étel”, amely magas vércukorszintet eredményezhet a TED-del élőknél.
 
Hasznos lehet a tojás a vércukorszint csökkentésében
Hasznos lehet a tojás a vércukorszint csökkentésében
 
A kutatás azt mutatta, hogy reggelente az alacsony szénhidrát-, de magas zsírtartalmú ételek fogyasztása nagyszerű módja annak, hogy megelőzzük a magas vércukrot, javítsuk a glikémiás kontrollt a nap folyamán, sőt akár a cukorbetegség komplikációi is mérsékelhetők.
 
A tanulmány résztvevői – jól kordában tartott 2-es típusú cukorbetegséggel – két kísérleti napon vettek részt. Egyik nap omlettet fogyasztottak reggelire, míg a másikon zabkását és némi gyümölcsöt.
 
Az ebéd mindkét napon azonos volt. A vércukrot folyamatosan figyelték egész nap, hashoz rögzített apró monitor segítségével, mely a glükózszintet mérte ötpercenként. Az alanyok éhségről, telítettség-érzésről és édesség vagy savanyú étel iránti vágyról is beszámoltak.
 
A tanulmány következtetése az volt, hogy a nagyon alacsony szénhidrát- és magas zsírtartalmú reggeli teljesen megelőzte a vércukorszint kiugrását reggeli után, s ennek elegendő hatása volt a teljes glükóznak kitettség csökkentésére. A glükózszint stabilitása javult a következő 24 órában.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.