2016. 08. 31. - 12:40

Hiányzik valami az alkoholfüggők agyából

Hiányzik valami az alkoholfüggők agyából

A szeszfüggő emberek agya nem teljesen ugyanolyan, mint azoké, akik megállják az alkoholfogyasztást – kutatók szerint egy enzim hiányzik náluk.

Meghökkentő – svéd kutatók azonosítottak egy enzimet, amelynek termelődése megáll az agyban, amikor kialakul az alkoholfüggőség. S ez a továbbiakban az impulzus kontroll elvesztéséhez vezet.

Az enzim neve PRDM2, amennyiben ennek termelése leáll, az az impulzuskontroll hiányával jár. Ennek eredményeképpen pedig az alkoholfüggő emberek folytatják az ivást, függetlenül a következményektől. Minderre a Linköping Egyetem kutatói egérkísérleteken keresztül jöttek rá.

Korábbi kutatások felfedezték már, hogy a PRDM2 alacsonyabb szintje bizonyos rákbetegségek kifejlődéséhez köthető, a Linköping tudósai szerint azonban funkcionálása az agyban meglehetősen váratlan.

Az alkoholfüggők nem véletlenül nem állják meg a további ivást

Az alkoholfüggők nem véletlenül nem állják meg a további ivást

 

A kutatók tanulmányozták a függőség hatásait az agyra, azon elméletek alapján, amelyek a függőséget a frontális lebeny nem megfelelő működéshez kötötték, s ez nagy szerepet játszik az impulzuskontrollban.

„A PRDM2 számos gén expresszióját szabályozza, melyek szükségesek az idegsejtek közötti hatékony jelátvitelhez – magyarázta dr. Markus Heilig, pszichiátriaprofesszor a Linköping Egyetemen. – Ha túl kevés enzim termelődik, a sejtekből nem érkeznek hatékony jelek, amelyek célja megállítani az impulzust.”

A Molecular Psychiatry szaklapban közzétett tanulmány során a kutatók felfedezték, hogy az alkoholfüggőség a patkányoknál alacsonyabb PRDM2 szintet eredményezett az agyban.

Alkoholfüggés: az a pohár mindig újra tele lesz

Alkoholfüggés: az a pohár mindig újra tele lesz

Az enzim hiánya arra ösztönözte a patkányokat, hogy folytassák az alkoholfogyasztást – még ha nem is volt számukra igazán kellemes, s különösen akkor „függtek rá”, ha stressznek tették ki őket. Hogy megfigyelésüket teszteljék, a kutatók ezután nem-alkoholfüggő patkányoknál is kiiktatták a kérdéses enzim termelését, s ugyanazt az eredményt érték el: előszerettel fogyasztották az alkoholt.

„Láthatjuk tehát – mondta dr. Heilig -, hogy egyetlen molekula megváltoztatása mennyire hatékonyan emel ki egyes jellemzőket addiktív betegség esetén. Most, hogy kezdjük érteni, mi is történik, bízunk abban, hogy képesek leszünk beavatkozni. Hosszútávon szeretnénk hozzájárulni hatékony gyógykészítmények kifejlesztéséhez. Rövidtávon azonban a legfontosabb talán, hogy az alkoholizmus miatti megbélyegzést megszüntessük” – fogalmazott a kutató.

Kapcsolódó cikk:

A tüdő "egyensúlyát" rongálja a szesz?

Koleszterin? Magas vérnyomás? Egyszerű a megoldás

B.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.