2020. 04. 27. - 10:35

Hogyan figyelhetünk testsúlyunkra a karantén alatt?

Hogyan figyelhetünk testsúlyunkra a karantén alatt?

Tény, hogy a bezártság idején az ember hajlamos kissé elengedni magát, s unaloműzésképp is ételhez nyúlhat. Ha ez ránk is igaz, íme néhány tipp, mellyel kordában tarthatjuk testsúlyunkat.

Ha az ember hosszabb időre be van zárva, hajlamos elfelejteni, milyen célokat tűzött ki maga elé a testsúly terén – karantén idején az élet drámai mértékben lelassul, s vele együtt mi magunk is.
 
Unaloműzés gyanánt könnyebben rájárhatunk az ételekre. Némi elhatározással és újítással azonban felülkerekedhetünk ezen. Nem szabad hagynunk, hogy lehúzzon a lustaság.
 
1.Tervezzünk mindig egészséges étrendet
 
Tény, ha az ember állandóan otthon van, igen könnyű rászoknia az egészségtelen és/vagy hizlaló nassolnivalókra. Akkor is, ha korábban ez nem volt ránk jellemző. Semmiképp se tároljuk otthon sós, feldolgozott ételek tömkelegét!
 
Az otthon főzött étel a legjobb módja annak, hogy fenntartsuk egészséges súlyunkat. Készítsünk hát finom és súlykímélő finomságokat magunknak és családunknak. Most igazán van módunk koncentrálni magunkra. Friss élelmiszereket pedig szerencsére be lehet szerezni.
 
Nem célszerű rájárni a finomságokra étkezések között - hízást okoz
Nem célszerű rájárni a finomságokra étkezések között - hízást okoz
 
Fogyasszunk a nassolnivalók és hizlaló sültek helyett sok hüvelyest, levest, salátákat. Egy marék dió mindig csökkenti az étvágyat két étkezés között. Szerezzünk be sok zöldséget és gyümölcsöt és tároljuk őket hosszabb időre. Olajat és sót mértékkel használjunk.
 
2.Tartsuk be az étkezések idejét
 
Nagyon fontos: ne csábuljunk el csak azért, mert otthon vagyunk. Tartsuk be a szokásos étkezések idejét, mivel ha köztük is eszünk, testsúlyunk nőni fog – hiszen több ételt viszünk be szervezetünkbe, mint normális esetben.
 
Megzavarjuk a rendszert: a test elkezdi tárolni a táplálékot, mert nem biztos benne, mikor kap újat. A rendszeres étkezés viszont megdolgoztatja az anyagcserét. Vagyis, fogyasszunk kellően tápláló, egészséges reggelit, közepes mennyiségű ebédet és nagyon szerény vacsorát. Ha korán fogyasztjuk el az utóbbit, segítjük az emésztésünket is.
 
3.Mozogjunk!
 
Ha nem is tudunk most edzőterembe menni, ez nem jelenti azt, hogy nem végezhetünk testmozgást. Kardio- és erősítő gyakorlatokat egyaránt megcsinálhatunk otthon. A jóga is jó megoldás.
 
Ráadásul, számos házimunka várhat ránk, mellyel ugyancsak súlyt veszíthetünk. Érdemes kihozni a legjobbat ezekből a napokból! Meg leszünk lepve, mennyit fogyhatunk az időszak végére. Sokkal jobb lehet a közérzetünk is!
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.