2018. 10. 24. - 10:25

Hogyan segít ellazulni a levendula?

Hogyan segít ellazulni a levendula?

Azt eddig is tudtuk, hogy ez a kellemes illatú gyógynövény segíti a relaxációt, az ellazulást, s sokkal biztonságosabb megoldás lehet, mint a szorongás elleni gyógyszerek. De vajon miért? Hogyan hat a levendula?

A tudósok régóta tudják, hogy a levendula kitűnően hozzájárul az elme megnyugtatásához, a relaxációhoz. Ráadásul sokkal jobb alternatív megoldás, mint ha szorongás elleni orvosságot szedünk.
 
Kutatók most egy egereken végzett kísérlet során mutatták be: a párologtatott levendula linalool összetevőjét kell belélegezni ahhoz, hogy érezzük a nyugtató hatást – ezt a tüdő nem szívja fel, de remekül alkalmazható a preoperatív stressz és a szorongásos rendellenességek enyhítésére.
 
Megvan, mi kell ahhoz, hogy a levendula kifejtse nyugtató hatását
Megvan, mi kell ahhoz, hogy a levendula kifejtse nyugtató hatását
 
Az egereken valóban kevésbé látszott szorongás, amikor belélegezték a virágillatot.
 
„A népi orvoslás hosszú ideje hisz abban, hogy a növényi kivonatokból származó illatok képesek csökkenteni a szorongást” – mondta Hideki Kashiwadani, a tanulmány társ-szerzője, a japán Kagoshima Egyetem munkatársa.
 
A virágok illata kiváló alternatívát kínál a jelenlegi szorongáscsökkentő gyógyszerek, így például a benzodiazepinek ellen, melyekről ismert, hogy memóriaproblémákat, születési rendellenességeket okozhatnak, mi több, férfiaknál mellnövekedést produkálhatnak.
 
A tanulmányban, melyet a Frontiers in Behavioral Neuroscience szaklapban közöltek, a kutatók azt tesztelték az egereken, vajon a linalool – illetve a szagérzékeny neuronok stimulációja az orrban – okozza-e a relaxált állapotot.
 
A normális egereken valóban ez az illat váltotta ki a szorongáscsökkentést és a mozgásukat sem befolyásolta.
 
Ezzel ellentétben a benzodiazepinekkel és linalool injekciókkal a hatás a mozgásra olyan volt, mintha az egerek alkoholt ittak volna.
 
„Az eredmények szerint a linalool nem hat közvetlenül az ún. GABAA receptorokra, miképpen a benzodiazepinek igen – az orrban lévő szagló idegsejteken keresztül aktiválódnak, s ez szükséges ahhoz, hogy megkapjuk a relaxáló hatást” – magyarázta Kashiwadani.
 
A kutatók azt sem zárták ki, hogy az egereknél tapasztalt relaxáltság – akiket megetettek vagy beinjekcióztak linaloollal – annak köszönhető, hogy kilélegzett leheletükből szívták be az ellazító összetevőt.
 
A levendulát egyébként műtét előtt is lehet használni, s azoknak is jó választás, akik nem szedhetnek bizonyos gyógyszereket.
 
B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.