2011. 01. 07. - 12:50

Ide nekem a cukkínit!

Ide nekem a cukkínit!

A cukkíni népszerűsége hazánkban az elmúlt években jelentősen megnőtt. Ennek oka, hogy könnyen beszerezhető, akár termeszthető a kiskertben, és változatos, könnyű ételeket készíthetünk belőle. Formáját illetően leginkább az uborkához hasonlítható, ugyanakkor készíthető belőle a tökfélékre jellemző étel is.

Közép-Amerikában őshonos, ahol termesztése a Kolumbusz előtti időktől napjainkig folyamatos. Európában csak a huszadik század közepétől fogyasztják széles körben és napjainkban hódít egyre nagyobb teret a hűvösebb éghajlatú észak-európai országokban, így Angliában, Németországban és Hollandiában is. Európába érkezése után nem sokkal kezdődött el nemesítése, és hamarosan megjelentek különféle variánsai.

A cukkíni (Cucurbita pepo convar "cocozella") a kabak termésű növények családjába tartozik, rokonai a dinnyefélék, tökfélék, az uborka és a patisszon is.

Vásárláskor a cukkini héja legyen élénk, hibátlan

Vásárláskor a cukkini héja legyen élénk, hibátlan

A növény erőteljes növekedésű. Nagy, karéjos, márványozott felületű levelei csőszerű, hengeres, belül üres levélnyélen ülnek. Guggonülő természetű, vagyis indákat nem fejleszt. A növény 10-30 cm hosszú kabak-termésének színe a világoszöldtől az erőteljes sötétzöld árnyalatig terjed, de lehet sárga, vagy sárga csíkos is. A különböző színű fajták beltartalmi értékei hasonlóak. Magja sárgásfehér vagy szürke, lapos, nagyon hasonlít a spárgatök magjához.

A tök közkedvelt kultúrnövényünk, gyorsan csírázik, hamar növekszik a termése. Szép színes nagy virága van. Termésében lévő mag ( tökmag ) is értékes olajtartalma miatt. A cukkíni nem más mint éretlen tök.

Kimondottan kalóriaszegény, hiszen 100g 15kcal-át tartalmaz. Zsengén fogyasztva különösen könnyen emészthető, tökéletes kisgyerekeknek, illetve megfelelő ételkészítési eljárást alkalmazva, a legtöbb diétás étrendben felhasználható.

A cukkíni 95%-a szöveti víz: kiválóan pótolja a szervezet vízszükségletét, sok fontos ásványi anyagot és vitamint tartalmaz. Ezek közül a legjelentősebb a héjában található védőhatású béta-karotin, de bőségesen tartalmaz C-vitamint, folsavat, káliumot, kalciumot, foszfort, mangánt, cinket, valamint szelént.

A cukkíni nagyon sokoldalú zöldség. Íze finom tökíz, néha mogyoróra emlékeztető jegyekkel, de nem túl tolakodó, fűszerekkel jól befolyásolható. A kisebb, zsenge cukkínit héjával együtt, míg a nagyobbakat meghámozva fogyaszthatjuk. Az ételkészítés során egyaránt alkalmas levesek, köretek, főzelékek, töltött és rakott ételek elkészítéséhez, de akár nyersen salátákhoz, zöldséglevekhez is felhasználhatjuk, de savanyíthatjuk is.

A vékonyabb és kisebb példány kiválóan alkalmas a nyersen készülő salátákhoz, míg a nagyobbakat inkább a leveshez használhatjuk fel, illetve töltve. Köretként elsősorban főzve vagy párolva készíthetjük el. Minél nagyobb a cukkíni, annál nagyobb a közepén lévő szivacsos-magos rész.

A cukkini kalóriaszegény, hiszen 100g 15kcal-át tartalmaz

A cukkini kalóriaszegény, hiszen 100g 15kcal-át tartalmaz

Mire figyeljünk a vásárlásakor?

A zsenge termések könnyen nyomódnak, ütésre érzékenyek és gyorsan romlanak. Vásárláskor ügyeljünk arra, hogy a héjuk legyen élénk, hibátlan. A méretéhez képest szokatlanul könnyű cukkíni már sok vizet veszített, tehát régen szedték le. Épen, egészségesen 1-2 napig, hűtőszekrényben kb. 5 napig tarthatók el minőségromlás nélkül. Csakis felhasználás előtt mossuk meg.

Roston sült harcsafilé angolparajjal, királyrákkal, grillezett cukkínivel

A cukkíni egy olyan igénytelen növény, ami valóban bárhol megél, még a kezdő kerttulajdonosnak is sikerül termesztése.

Kiskertek ezreiben termelik ezt a sokféleképpen elkészíthető, a korszerű táplálkozás rendjébe kiválóan beilleszthető zöldségfélét. A cukkíni a talaj szempontjából nem válogatós növény, csak ahhoz ragaszkodik, hogy bőségesen legyen ellátva tápanyagokkal. Melegkedvelő és fagyérzékeny növény.

Szűcs Sándor mesterszakács 
MNGSZ Egészséges Táplálkozás Bizottság

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.