2020. 12. 09. - 10:35

Ígéretesnek tűnik az „univerzális” influenza elleni vakcina

Ígéretesnek tűnik az „univerzális” influenza elleni vakcina

Tudósok szerint közelebb kerültünk az univerzális influenza elleni oltás megalkotásához – a korai kísérleti szakaszban ugyanis a vakcina ígéretesnek tűnik.

Úgy tűnik, nem kell sokáig várni egy univerzális, azaz mindenkinek megfelelő oltásra az új influenza ellen. A tudósok szerint ugyanis a korai kísérleti szakaszban levő vakcina igen ígéretes.
 
A kísérletben 65 önkéntes vett részt az Egyesült Államokból – az oltás erős immunválaszt váltott ki az influenza vírustörzsek és altípusok széles skálájára nézve. Az immunválasz 18 hónapon át kitartott – tudatták a New York-i Mount Sinai Egészségügyi Rendszer kutatói.
 
Mint közölték: a vakcina olyan antitesteket termel, amelyek az influenza vírus felszíni fehérjéjének egy részét célozzák meg – azokat, amelyek ismerten semlegesítik a különböző influenza törzseket.
 
Ígéretesnek tűnik az új vakcina az első tesztek alapján
 Ígéretesnek tűnik az új vakcina az első tesztek alapján
 
A kiméra hemagglutinin alapú vakcina hosszú távú védelmet nyújthat két vagy három immunizációval, s egyben kiküszöböli az éves oltások szükségességét - magyarázták a tanulmány szerzői.
 
„Egy, széleskörű immunitást eredményező influenza vírus elleni oltás valószínűleg megvédene minket minden megjelenő influenzavírus altípustól vagy törzstől, s jelentősen javítaná a világjárványra való felkészültségünket – elkerülve ezzel az influenzajárványokkal kapcsolatos jövőbeni problémákat, mint azt most a koronavírusnál is látjuk” - mondta el Florian Krammer, a tanulmány szerzője, a Mount Sinai Icahn Orvostudományi Karának mikrobiológus professzora.
 
Hozzátette: vakcinájuk jelentős előrelépést jelent a hagyományos oltásokkal szemben, amelyek gyakran nem felelnek meg a keringő vírustörzseknek, befolyásolva a hatékonyságot. Ezenkívül az emberek évenkénti újraoltása megterhelő és drága dolog.
 
„Klinikai munkánk ezen fázisa jelentős mértékben elősegíti az immunválasz megértését annak hosszú élettartama szempontjából, s haladásra bátorít bennünket a potenciálisan áttörő jelentőségű oltás tekintetében” - mondta Krammer.
 
A tanulmány társszerzője, dr. Adolfo García-Sastre, az Icahn Orvostudományi Kar mikrobiológus professzora megjegyezte: ezen oltóanyag szépsége az, hogy nemcsak széles, hanem multifunkcionális szár-specifikus antitestekkel bír, amelyek többféle hatást képesek semlegesíteni.
 
A vakcina különösen előnyös lehet azon alacsony és közepes jövedelmű országok számára, amelyeknek nincs erőforrásuk vagy logisztikájuk minden évben újra beoltani a lakosságot - tette hozzá García-Sastre.
 
A tanulmányt a Nature Medicine szakfolyóirat közölte.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.