2018. 07. 02. - 09:32

Íme az alkohol valós biológiai hatása a felnőttekre

Íme az alkohol valós biológiai hatása a felnőttekre

Napjainkban egyre több ember iszik viszonylag rendszeresen szeszes italt. Ez pedig nem túl előnyös, ugyanis a felnőttkori ivás szorosan összefügg az anyagcsere megváltozásával – állapította meg egy tanulmány.

Felnőttként sokan nyúlnak alkohol után, nemcsak hétvégén vagy alkalmakkor, hanem egyre gyakrabban már hétköznap is. Sajnos, nem jól teszik, ugyanis a felnőttkori ivás az anyagcsere rendszerünk megváltozásával jár – derítette ki egy újabb tanulmány.
 
Az Észak-Finnországi Egyetem és a Kuopio Egyetemi Kórház tanulmánya azt mutatta, hogy a változások összefüggnek az agy szürke állományának csökkenésével, különösen a fiatal nők esetében, akik sok alkoholt isznak.
 
Noora Heikkinen kutató elmondta: „Példának okáért, a sok szeszes italt fogyasztó felnőtteknél nagyobb metilhisztin-koncentráció volt kimutatható, amelyet az agy szürkeállományának csökkenésével lehet kapcsolatba hozni".
 
Az alkoholfogyasztás nagy mennyiségben csökkenti az agy szürkeállományát
Az alkoholfogyasztás nagy mennyiségben csökkenti az agy szürkeállományát
 
A tanulmány eredményei egy 10 éves, nyomonkövetéses vizsgálatot követően születtek, kelet-finnországi résztvevők szokásainak tanulmányozását követően. A kutatók a súlyos- illetve a csak kis mértékben ivó fiatal felnőttek anyagcsere profilját határozták meg, s MRI-t használtak az agy szürkeállományának mérésére.
 
Korábban ezt a két módszert nem használták együttesen, noha korábbi tanulmányok összefüggést mutattak a túlzásba vitt alkoholfogyasztás és az anyagcsere-profil változásai között.
 
Noora Heikkinen szerint „bár a fiatal felnőttek ivása általánosságban véve csökken, polarizációt figyelhetünk meg: egyesek nagyon sokat isznak, s más szereket is használnak".
 
A felfedezések szerint a nem túlzott mértékű ivásnak sincs igazán jó hatása a fiatalokra, anyagcseréjüket és az agy szürkeállományát illetően sem.
 
Az eredményeket a kutatók a Journal-Alcohol szaklapban jelentették meg.
 
B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.