2018. 01. 17. - 10:45

Japán már fejleszti az idősgondozó robotokat

Japán már fejleszti az idősgondozó robotokat

A világ számos országában jelent egyre nagyobb nehézséget, hogy sok az idős ember és kevesebb a fiatal – akik képesek lennének ellátni hozzátartozóikat, azoknak dolgozniuk kell. Japán, aki élen jár ezen probléma terén, már robotokat fejleszt az idősgondozás megoldására.

Számos országban küszködnek az emberek a problémával: elöregedik a társadalom, de nincs, aki az időseket ellássa. Az amerikai lakosság 13 százaléka 65 év feletti, ez a szám azonban 2050-re meg fog duplázódni a Pew Research Center szerint.

A legidősebb nemzet címet azonban kétségtelenül Japán tudhatja magáénak. A lakosság 20 százaléka 65 évesnél öregebb. S miközben egyre több az idős, azok száma, akik elláthatnák őket, évek óta stagnál.

Japánban 2025-re arra számítanak, hogy 1 millió ember fog hiányozni, aki részt vehetne az idősgondozásban.

A robot gondozó az ágyat is székké alakítja

A robot gondozó az ágyat is székké alakítja

A japán cégek tehát elkezdtek azon dolgozni, hogy gondozó robotokat fejlesszenek ki. Ezeket speciálisan arra tervezik, hogy az idős embereket kiszolgálják és ellássák – a japán kormány költségvetése egyharmadát arra különítette el, hogy a robotokat legyártsák.

A globális személyi robot - beleértve a gondozó robotokat - piaca 17,4 milliárdos üzletet fog jelenteni 2020-ig a Merrill Lynch jelentés szerint.

A Honda például már kifejlesztett egy Asimo nevű robotot, amely önálló, emberszerű és segít az idős embereknek ételt adni vagy éppen elzárni a villanykapcsolót.

Satoshi Shigemi, a japán humanoid robotok tervezőmérnöke elmondta, hogy az Asimo-t azoknak tervezték, akiknek asszisztensre, segítőre van szükségük.

A Nemzetközi Szabványügyi Szervezet (ISO) azonban már egy, 164 országra érvényes szabványt is megalkotott, annak biztosítására, hogy a gondozó robotok és az emberek közötti kapcsolat biztonságos legyen. A Tech Insidernek Gurvinder Virk professzor elmondta, hogy az ISO 13482 standard, mely a kiszolgáló robotokra érvényes, engedélyezi a közeli ember-robot együttműködést, így egy esetleges baleset esetén védve vannak a perek ellen.

Az új ISO szabványhoz három kategória tartozik: a fizikai asszisztens robot, a mobil kiszolgáló robot, valamint a személyt vinni is képes robotok.

A Panasonic Resyone robotja volt az első, amely hivatalosan is megfelelt a kiszolgáló robot leírásának. A Resyone olyan eszköz, amely ágyból képes elektronikus kerekesszékké alakulni, így nincs szükség több gondozóra az ember mozgatásához.

A humanoid robot, mely a Robobear nevet kapta, azt is szükségtelenné teszi, hogy a rászorulót többen segítsenek áttenni az ágyból a székbe.

Az a gondozó robot még fejlesztés alatt áll, melyet a japán RIKEN intézet kutatói készítenek, és képes emelni az embert.

Az idősgondozó és segítő robotok eladása 2015 és 2018 között elérheti a 12 400-at,  s az elkövetkező 20 esztendőben még sokkal többre számítanak a Merrill Lynch jelentése alapján.

Ugyanezt várják egyébként a személyi gondozó robotok esetében is – idős emberek számára már most árusítanak macskarobotokat.

Bizonyos területeken egyre népszerűbbek a robotok, a konyhától kezdve az építkezésig, ám a jelek szerint első találkozásunk velük a jövőben a nagyszülők házában lehet.

B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.