2018. 10. 29. - 10:38

Javítja a memóriát az orron át légzés

Javítja a memóriát az orron át légzés

Bár az emberek jó része az orrán át veszi a levegőt, vannak, akik kivéltelek ez alól. Márpedig az orron át történő légzés nagyon hasznos: egy új tanulmány szerint a memóriát is élesíti.

Amennyiben a szánk helyett az orrunkon át vesszük a levegőt – ahogy helyes -, sokat tehetünk az eszünkért is. Egy közelmúltban megjelent tanulmány rámutatott, hogy ez a lélegzetvételi technika javítja a memóriát.
 
Jól tesszük tehát, ha orron át lélegzünk. A kutatók szerint az orr-légzés fokozza a mindennapi életünk során megtapasztalt események továbbítását a hosszútávú memóriába.
 
Az orrlégzés fokozza a memóriát - jól tesszük, ha orron át lélegzünk
Az orrlégzés fokozza a memóriát - jól tesszük, ha orron át lélegzünk
 
A tanulmány során a résztvevőket bizonyos illatoknak tették ki. Szájukat a biztonság kedvéért leragasztották egy szalaggal, hogy csak az orrukat használják. Kiderült, sokkal jobban vissza tudták idézni az illatokat, ha a szájuk helyett az orrukon át vették a levegőt.
 
A kutatók arra fókuszáltak, hogy ha orrunkon át lélegzünk, ahelyett, hogy a szánkat használnánk, az javítja az észlelést.
 
Érdekes módon a tanulmány azt is kimutatta, hogy amennyiben az illatot nem ismerjük fel vagy eltévesztjük, az az Alzheimer-kór egyik első jele lehet.
 
Artin Arshamian, a svédországi Karolinska Intézet professzora elmondta: memóriánk három fő szakaszon megy át a fejlődés során: kódolás, konszolidáció (megszilárdítás) és visszakeresés.
 
A konszolidáció során a szájlégzéssel szemben az orrlégzés esetében javul a felismerési memória. Az orron át történő légzés tehát nagyon fontos abban a kritikus szakaszban, amikor az emlékeket újra aktiváljuk és megerősítjük. Ráadásul az ezért felelős idegi mechanizmusok is az orrlégzésből profitálnak.
 
B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.