2020. 02. 03. - 10:55

Jobb alvás és tanulás? – Szagoljunk rózsát!

Jobb alvás és tanulás? – Szagoljunk rózsát!

Úgy tűnik, a rózsa számos előnnyel bír agyi tulajdonságainkra nézve. Egy új tanulmány szerint a diákok képesek voltak jobban emlékezni szavakra rózsaillat jelenlétében.

Jobban vissza tudtak idézni angol szótári szavakat a tanulók, amikor rózsa illatú füstölő közelében ültek – állapította meg egy új tanulmány, amely arra volt kíváncsi, milyen előnyökkel jár ez a virág az agykapacitásra nézve.

Úgy tűnik, a rózsa illata javítja a tanulás minőségét és segíthet a jobb alvás elérésében is.

A Scientific Reports szaklapban megjelentetett tanulmány két osztály diákjaival készítette kísérletét, akik angolt tanultak. Egyikük rózsa illatú füstölő jelenlétében, a másik anélkül gyakorolta a szavakat.

A tanulmány végére kiderült, hogy azok a gyermekek emlékeztek jobban ezekre, akik mellett ott volt a füstölő.

Javíthatja a memóriát és az alvás minőségét is a rózsaillat

Javíthatja a memóriát és az alvás minőségét is a rózsaillat

„Az illatok támogató hatása igen megbízhatóan működik a mindennapi életben, s célzott módon felhasználható” – mondta el dr. Jurgen Kornmeier vezető kutató.

Franziska Neumann, a tanulmány egy másik szerzője több kísérletet is elvégzett 54 hallgatóval, akik egy 6. évfolyam két osztályába tartoztak. A résztvevőket megkérték, hogy tegyenek rózsaillatú füstölőt asztalukra, miközben tanulják a szavakat, illetve az ágyuk melletti asztalkára is rakjanak elalvás előtt.

Egy másik teszt során az alanyoknak azt az utasítást adták, tegyenek asztalukra maguk mellé rózsa illatú füstölőt a szókincs-vizsga során.

Ezt követően az eredményeket összevetették azokkal az eredményekkel, amelyeknél egy vagy több fázisban nem használtak füstölőt.

„A diákok jelentős növekedést tapasztaltak a szavak gyakorlásának sikeressége terén, nagyjából 30 százalékkal javult az alvás és a tanulás minősége is” – fejtette ki Neumann.

Az eredmények ezen felül azt sugallták, a füstölők további használata a szókincs teszt során segítik a memóriát.

Különösen érdekes megállapítás az volt, hogy az illat akkor is működik, amikor egész éjjel jelen van. Vagyis akár mindennapi használatra is bevethető.

Korábbi tanulmányok során kutatók feltételezték, hogy a rózsa illatnak csak egy különösen érzékeny alvási szakaszban kell jelen lennie.

De mivel ezt az alvási fázist az agyi aktivitás erőteljes mérésével szükséges meghatározni – laboratóriumban és elektroencephalogram (EEG) segítségével -, a felfedezés nem volt alkalmas mindennapos használatra.

„Tanulmányunk azt mutatja, hogy megkönnyíthetjük az alvás közbeni tanulást. Ki gondolta volna, hogy orrunk jelentősen segíthet ebben? – tette fel a kérdést Kornmeier.

László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.