2019. 09. 18. - 11:05

Jobban híznak az éjjeli baglyok

Jobban híznak az éjjeli baglyok

Nem túl kifizetődő éjszaka fennmaradni – a kutatók szerint ez több szempontból sem előnyös, különösen a tinédzser lányok körében.

Azok a fiatal lányok, akik sokáig fenn maradnak éjjel, átlagosan 0,58 centiméterrel növelik derékméretüket és 0,16 kg/m2 növekedés történik a testzsírjukban – mutatott rá egy új tanulmány, mely a JAMA Pediatrics szaklapban jelent meg.
 
Vagyis, a későn fekvő, úgy nevezett éjjeli bagoly tinik nagyobb valószínűséggel híznak, összehasonlítva őket az ugyanolyan korú, de koránfekvő lányokkal – figyelmeztetnek a kutatók.
 
A tanulmányhoz összesen 804 résztvevőt elemeztek, 418 lányt és 386 fiút, 11 és 16 éves kor között.
 
Előbb híznak a későnfekvő tinik
Előbb híznak a későnfekvő tinik
 
A gyerekek kérdőívekre válaszoltak, melyben alvási szokásaikról volt szó, de viseltek a tesztidőszak alatt egy csuklóra erősíthető készüléket is, amely mozgásukat követte – írták az amerikai Kaiser Permanente egészségügyi cég kutatói.
 
A vizsgálat során a kutatócsoport megmérte a résztvevők derékméretét és kiszámította a testzsír arányát, kettős energiájú röntgenabszorpciós módszerrel.
 
A kutatók azt is megvizsgálták, milyen különbség van a hét közbeni és hétvégi éjszakák között. Azok, akik későig fenn voltak hétvégente a hétközbenhez képest, magasabb „szociális jet lag-ot” tapasztaltak.
 
A tanulmány szerint mindenesetre a lányoknál a késői fekvés a derékméret átlagosan 0,58 cm-es és  a testzsír 0,16 kg / m2-es növekedésével jár.
 
Sőt, kiderült, hogy minden szociális jet laggal töltött óra 1,19 cm-rel nagyobb derékmérettel és 0,45 kg / m2 testzsír-növekedéssel társul.
 
Az összefüggések csökkentek, de továbbra is fennmaradtak, miután a kutatók számításba vettek bizonyos, súlyt befolyásoló tényezőket. Ilyen az alvás hossza, az étrend, fizikai aktivitás, televíziózás a kanapén.
 
A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az alvási szokások javítása hasznos lehet az elhízás megelőzésében, gyermekkorban és serdülőkorban egyaránt, különösen a lányok esetében.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.