2020. 02. 10. - 11:20

Joghurt csökkentheti a mellrák kockázatát?

Joghurt csökkentheti a mellrák kockázatát?

A joghurt napi fogyasztása mérsékelheti nőknél az emlődaganat kialakulásának valószínűségét - állítja egy közelmúltban végzett tanulmány.

A természetes joghurt fogyasztásával a jelek szerint jóval többet teszünk, mint hogy egészségeset eszünk: a kutatók egy közelmúltban végzett tanulmány során arra jöttek rá, hogy a joghurt napi gyakorisággal történő fogyasztása csökkentheti a mellrák rizikóját.
 
Az emlőrák egyik oka ugyanis a káros baktériumok által kiváltott gyulladás lehet. Noha az elképzelésüket még bizonyítani kell, a rendelkezésre álló bizonyítékok alátámasztják, hogy a baktériumok által kiváltott gyulladás összefüggésbe hozható a rákkal.
 
A tanulmányt Medical Hypotheses folyóiratban közölték - Auday Marwaha, a Lancasteri Egyetem orvostanhallgatója, Jim Morris, a Morecambe Bay NHS Trust Egyetemi Kórházak, valamint dr. Rachael Rigby, a Lancasteri Egyetem Egészségügyi és Orvostudományi Karának munkatársa vezette azt.
 
A joghurt napi fogyasztása segíthet csökkenteni a mellrák kockázatát
A joghurt napi fogyasztása segíthet csökkenteni a mellrák kockázatát
 
A kutatók állítják, hogy a természetes joghurt napi szintű fogyasztása olcsó és egyszerű megelőzést jelent a mellrák ellen. A joghurt olyan, előnyös  laktóz-erjesztő baktériumokat tartalmaz, melyeket a tejben is megtalálunk, s mely hasonló ahhoz a baktériumhoz vagy mikroflórához, mely a szoptató anyák tejében benne van.
 
„Tudjuk, hogy az anyatej nem steril, s hogy a szoptatás megváltoztatja az emlő mikroflóráját – emelte ki dr. Rigby. - A laktózt fermentáló baktériumok általában megtalálhatók a tejben, s valószínűleg bekerülnek a nők emlővezetékeibe a szoptatás ideje alatt, de azt követően is, ismeretlen ideig.”
 
A feltevés alapja az, hogy a mellben lévő laktóz-fermentáló baktérium védő szerepet tölt be, mivel a szoptatás minden éve 4,3 százalékkal csökkenti az emlőrák kockázatát.
 
Arra pedig már több tanulmány is rávilágított, hogy a joghurt fogyasztása összefüggésbe hozható a mellrák rizikójának mérséklésével, mely a kutatók szerint annak köszönhető, hogy a jótékony baktériumok bekerülnek a kártékonyak helyére.
 
Az emberi testben nagyjából 10 milliárd baktériumsejt található, s bár a legtöbb ártalmatlan, néhány baktérium toxinokat hoz létre, amelyek gyulladást idéznek elő a szervezetben. A krónikus gyulladás elpusztítja a káros baktériumokat, de a testet is rongálja.
 
Az egyik leggyakoribb gyulladásos állapot az ínybetegség vagy a fogágy-gyulladás, melyet már összefüggésbe hoztak az orális, a nyelőcső-, a vastagbél-, a hasnyálmirigy-, a prosztata- és az emlőrákkal.
 
László Adrienn

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.