Jön a tavasz jön az allergia szezon

A keresztallergia komoly tüneteket okozhat
Videó forrása: RTL Klub
A tavasz a legtöbb ember számára az öröm és boldogság kezdete. Egyre többet süt a nap, melegszik a levegő és a komor, sötét telet felváltja a vidám hangulat és a színek kavalkádja. Az allergiások számára azonban ilyenkor kezdődnek az igazi megpróbáltatások. A mogyoróra és az égerre allergiások nézhetnek szembe először az allergia okozta panaszokkal, hiszen ez a két növény már februárban virágzásnak indul és március - áprilisig ontja allergizáló pollenjeit.
Ezt követően fokozatosan bekapcsolódnak a korán virágzó fák, a fűfélék, a gabonafélék végül pedig az oly sok ember számára veszélyes parlagfű, mely július elejétől egészen szeptember végéig szórja pollenjeit. Az allergiában szenvedők szinte mindent megtesznek annak érdekében, hogy csökkentsék kellemetlen tüneteiket, ám sokan nincsenek tisztában azzal a ténnyel, hogy allergiájukat akár bizonyos ételek fogyasztása is tovább fokozhatja.
Magyarországon a legtöbb ember a parlagfűre allergiás
Keresztreakciónak, a köznyelvben keresztallergiának nevezik azt a jelenséget, amikor bizonyos anyagok felerősíthetik a szervezetben zajló allergiás reakciókat. Ez a biokémiai jelenség nem minden esetben lép fel, ha viszont jelentkezik, akkor az amúgy is kellemetlen allergiás tüneteket igen komolyan felerősítheti.
Az lenne a legideálisabb, hogy amikor fény derül valamilyen allergiára, akkor tájékoztatást adnának az orvosok, hogy mik azok az ételek, amelyek keresztallergiát válthatnak ki és amelyeknek a fogyasztása felerősítheti a tüneteiket. Ám ez a tájékoztatás a legtöbb esetben elmarad.
Kis segítségként a teljesség igénye nélkül felsorolunk néhány gyakori allergént illetve a hozzájuk tartozó keresztallergiát okozó ételeket:
Parlagfű: gesztenye, görögdinnyi, cukkini, banán, uborka, zeller
Nyírfa: alma, kivi, körte, paradicsom, sárgarépa, zeller, mogyoró
Pázsitfüvek: rozs
Fűfélék: burgonya
Fekete üröm: kapor, sárgarépa, zeller, alma, kivi
Poratka: rákfélék és egyéb ízeltlábúak
Mogyoró: dió-mandula, az összes többi olajos mag
Olajos magvak: hüvelyesek
A szakemberek mindenképpen javasolják elkerülni az adott allergén anyagok keresztallergiát okozó ételeit, hogy az allergiaszezon elviselhetőbb legyen mindenki számára.
-BT-