2018. 05. 09. - 10:35

Káros, ha műanyagban melegítünk a mikróban

Káros, ha műanyagban melegítünk a mikróban

Mi vajon miben melegítjük ételünket a mikrohullámú sütőben? Ha műanyagban, akkor valószínűleg kellemetlenül érint majd minket, hányféle egészségügyi problémát okozhat mindez.

Noha magával a mikrosütő használatával kapcsolatban is merülnek fel kétségek, úgy tűnik, a műanyag tárolóban történő melegítés biztosan káros az egészségünkre nézve.
 
Kutatók felfedezték, hogy amennyiben műanyag edényben helyezzük a mikrohullámú sütőbe ételünket, az nemcsak magas vérnyomást okoz, de a termékenységünkre is hatással lehet, sőt, rongálja az agyi funkciókat. Nő a diabétesz, az elhízás és a rákos megbetegedés esélye is.
 
A mikrohullámú sütő hasznos - de nem minden módon
A mikrohullámú sütő hasznos - de nem minden módon
 
Az ok: ha műanyagban melegítünk a mikróban, az 95 százalékát szabadítja fel a kémiai anyagoknak. A legveszélyesebb anyag, mely a műanyag tárolókban megtalálható, a biszfenol A (BPA), valamint a ftalát. A szervezetbe jutó BPA a véráramba kerül, s olyan problémákat vált ki, mint a terméketlenség, hormonális változások, nemi tulajdonságok változása és különféle ráktípusok esélyének megnövekedése.
 
Az állatokra nézve pedig olyan mellékhatásai vannak, mint a hererák, a nemi szervek deformációi, az alacsony spermiumszám és terméketlenség – mindezt a jegesmedvéknél, szavrasoknál, bálnáknál és egyéb állatoknál is megfigyelték – mondta el dr. Nitasha Gupta, az IVF szakértője, az Újdelhi-i Indira IVF kórház munkatársa.
 
A BPA anyagnak való kitettség sajnos olyan magas, hogy a CDC (Centers for Disease Control and Prevention – Amerikai Járványügyi Hivatal) jelentése szerint a lakosság 90 százalékánál kimutatható a testben.
 
A műanyagnak egyéb rákkeltő tulajdonságai is vannak: tartalmaz PVC-t, dioxint és sztirolt, melyek mindegyikét összefüggésbe hozták már a rákkal.
 
Műanyag edénykék helyett üvegben vagy tányéron melegítsük az ételt
Műanyag edénykék helyett üvegben vagy tányéron melegítsük az ételt
 
„A zavaró tény az, hogy a meleg igen hatékonyan átviszi a műanyagban található anyagokat az ételünkbe. Vagyis, ha ezeket megesszük, rákot, terméketlenséget, valamint a reprodukciós rendszerünk és agyunk normális funkcióját kockáztatjuk” – tette hozzá a szakember.
 
Dr. Swati nőgyógyász kiemelte: le kell szorítanunk ezek használatát a mikrohullámú sütőben. Üvegben vagy tányéron melegítsük az ételt – ezek sokkal biztonságosabbak.
 
Fontos tudni, hogy a műanyagok használata világszerte és egyre inkább hozzájárul az emberek terméketlenségének növeléséhez. Szakemberek szerint a BPA gátolja az embrió beültetését is, vagyis az in vitro megtermékenyítés meghiúsulásához és ismétlődő vetélésekhez vezet.
 
B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.