2013. 10. 08. - 08:00
Kellenek a zsírok?
Mind fogyókúrás és normál étrendben vitatott a zsírok szükségessége. A koleszterin ellenségeként emlegetett zsíroknak azonban jó fajtái is vannak.
Napjainkban, amikor dübörög a zsírszegény diéta láz, hajlamosak vagyunk rögtön elhinni amit hallunk ahelyett, hogy mi magunk is utána olvasnánk mire, milyen mértékben és formában van szüksége a szervezetünknek az egészséges működéshez.
Nem árt tudni azonban, hogy egy egészséges felnőtt ember testének 20%-át zsír alkotja. Az egészségünk szempontjából az oxigén és a víz után a zsír a harmadik legfontosabb tényező. Többek között fontos alkotóeleme a sejtfalnak, létfontosságú a hormonok termeléséhez és az ízületek működéséhez. Nem utolsó sorban pedig számos létfontosságú vitamin zsírban oldódik, így csak akkor jut hozzá a szervezetünk, ha valamilyen zsiradékkal együtt vesszük magunkhoz.
A zsíroknak több fajtája is van, így nem mindegy, hogy melyiket vesszük magunkhoz:
Telített zsírok
A telítetlen zsírokat természetes formájukban a testünk képes energiatermelésre használni, ám túlzott fogyasztásuk nem ajánlott - a napi zsiradékbevitel 1/3-át ajánlott ebből a fajta zsíból fedezni. Ilyen a legtöbb állati eredetű zsír: húsban, tojásban, tejtermékekben, illetve a kókusz és pálmaolaj is.

Az állati eredetű zsírokból csak keveset ajánlott fogyasztani
Transzzsírok
A legrosszabb formájú zsírok, melyek akkor jönnek létre, amikor a növényi olajokhoz szilárdítás céljából hidrogént adnak. A folyamat során eltűnik az olaj jótékony hatása és egészségtelen zsíradékká alakul. Ilyen például a margarin.

Ha tehetjük, igyekezzünk teljesen száműzni ezt a zsírfajtát étrendünkből
Egyszeresen telítetlen zsírok
Az egyszeresen telítetlen zsírok az egészségesebb zsír fajták közé tartoznak. Ilyen például a hidegen sajtolt extra szűz olívaolaj. Tulajdonságaikból kifolyólag rendkívül ideálisak főzéshez.
Többszörösen telítetlen zsírok
A legegészségesebb zsíradékok, melyek képesek szervezetünkben a sav megkötésre és segítik a koleszterin szint csökkentését. Továbbá csökkentik az elhízás, a cukorbetegség és az elhízás kockázatét és még ízületeink javítátására is alkalmasak. Ilyen zsírsakav apéldául az omega 3 és 6 zsírsav, melyet főként halolajban és olajos magvakban (dió, mogyoró mandula..) találhatunk meg.

A többszörösen telítetlen zsírokra - másnéven esszenciális zsírok - nagy szüksége van szervezetünknek
Összegzésként elmondható, hogy szervezetünknek igenis szüksége van a zsírokra, csak fontos, hogy oda figyeljünk annak fajtájára. Igyekezzünk étrendünket telítetlen zsírokból felépíteni, melyekkel szervezetünk egészségét is elősegíthetjük.
(SJ)

