2023. 06. 06. - 10:30

Képes a prosztatarák kezelésének optimális idejét megítélni a mesterséges intelligencia

Képes a prosztatarák kezelésének optimális idejét megítélni a mesterséges intelligencia

Egy, mesterséges intelligencia által vezérelt biomarker megjósolja a prosztatarák kezelésének optimális időtartamát.

Képes a prosztatarák kezelésének optimális idejét megítélni a mesterséges intelligencia.
 
Egy, digitalizált patológia és mesterséges intelligencia segítségével kifejlesztett biomarker bebizonyította, hogy azonosítani tudja, mely férfiakat kímélhetik meg a hosszú távú hormonterápiától és annak lehetséges mellékhatásaitól – azok közül, akik magas kockázatú lokalizált prosztatarák miatt részesülnek sugárkezelésben.
 
Az Amerikai Klinikai Onkológiai Társaság (ASCO) június elején ismertette az eredményeket. A Duke Cancer Institute rákkutató intézet szakemberei beszámoltak a sikeres digitális patológiai eszköz 3. fázisú vizsgálatának eredményeiről.
 
A kutatók 6 klinikai vizsgálat adatai alapján képezték ki a mesterséges intelligencia-alapú biomarkert. Több mint 2600 prosztatarákos férfi vett részt a tanulmányban. Őket hosszú távú hormonterápiával és sugárkezeléssel kezelték.
 
Képes a prosztatarák kezelésének optimális idejét megítélni a mesterséges intelligencia
Képes a prosztatarák kezelésének optimális idejét megítélni a mesterséges intelligencia
 
Az MI-eszközt – melyet az ArteraAI céggel együttműködésben fejlesztettek ki - figitálisan olvassa be a betegek biopsziáit és klinikai adatait. Így állapítja meg, melyik férfi kímélhető meg a hosszú távú androgén-deprivációs terápiától (ADT) a rák terjedésének fokozott kockázata nélkül.
 
A képzést követően az MI-alapú eszközt további 1192 páciensen validálták egy randomizált, kontrollált vizsgálat során.
 
A kutatók felfedezték, hogy a prediktív mesterséges intelligencia biomarker a férfiak 34 százalékát azonosította - számukra előnyös lehet a rövid távú terápia, elkerülve a hosszan tartó ADT mellékhatásokat, anélkül, hogy a hatékonyságot veszélyeztetné.
 
Azt is kimutatták, hogy a közepes kockázatú férfiak 43 százakéka számára lenne előnyös a hosszú távú ADT, hogy idővel csökkentse a metasztázisok kockázatát.
 
„A sugárterápiával együtt az ADT javítja a túlélést és mérsékeli az áttétek rizikóját a magas kockázatú, lokalizált prosztatarákban szenvedő férfiaknál. Nem minden férfinak kell azonban hosszú távon terápiában részesülnie" - mondta Andrew J. Armstrong, a kutatás vezetője, a Duke Egyetem Orvostudományi Karának orvostudományi, sebészeti, farmakológiai és rákbiológiai tanszékéről.
 
„Olyan prediktív biomarkerrel, amely pontosan azonosítja a magas kockázatú lokalizált prosztatarákban szenvedő férfiakat, a páciens optimálisabb és személyre szabottabb ellátásban részesül. Ez az eszköz sokakat megkímélne a szükségtelen kezeléstől, miközben azonosítaná azokat a férfiakat, akiknek abból a legtöbb haszna származna” – tette hozzá Armstrong.
 
L.A.
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.