2023. 11. 29. - 09:15

Korábban azonosítja az autizmust a mesterséges intelligencia

Korábban azonosítja az autizmust a mesterséges intelligencia

Hamarabb képes detektálni az autizmus jelenlétét egy újonnan kifejlesztett mesterséges intelligencia rendszer.

Egy újonnan kifejlesztett mesterséges intelligencia (MI) segítségével lehetségessé vált az autizmus korábbi előrejelzése.
 
A módszer az agy speciális MRI-jét elemzi – ezzel a 24 és 48 hónapos kor közötti autista gyerekeket 98,5 százalékos pontossággal azonosítani lehet – derült ki egy kutatásból, melyet  az amerikai Radiológiai Intézet éves ülésén mutatott be az Észak-Amerikai Társaság (RSNA).
 
A multidiszciplináris csoport – melynek tagja volt Mohamed Khudri, B.Sc., a Kentucky-i Louisville Egyetem vendégkutatója – háromlépcsős rendszert dolgozott ki az agy diffúziós tenzoros MRI-jének (DT-MRI) elemzésére és osztályozására.
 
A DT-MRI egy speciális technika, amely érzékeli, hogyan halad a víz az agy fehérállományi szakaszain. Olvasd el: Különböző nyelveken is észleli az autizmust a mesterséges intelligencia
 
Korábban azonosítja az autizmust a mesterséges intelligencia
Korábban azonosítja az autizmust a mesterséges intelligencia
 
„Algoritmusunk arra van kiképezve, hogy azonosítsa az eltérési területeket és megállapítsa, autista vagy neurotípusos-e egy személy” - mondta el Khudri.
 
A mesterséges intelligencia-rendszer az agyszövet képeinek izolálását is magába foglalja a DT-MRI-felvételekből, illetve olyan képalkotó markerek kinyerését, amelyek jelzik az agyi régiók közötti kapcsolat szintjét. Egy gépi tanulási algoritmus összehasonlítja az autista gyerekek agyának markermintázatait a normálisan fejlett agyakéval.
 
„Az autizmus elsősorban az agyon belüli, nem megfelelő kapcsolatok betegsége - mondta Gregory N. Barnes, társszerző, neurológia professzor, a louisville-i Norton Children's Autism Center igazgatója. - A DT-MRI rögzíti ezen kóros összefüggéseket, amelyek gyakran tapasztalt tünetekhez vezetnek az autizmussal élő gyermekek részéről. Ilyen például a szociális kommunikáció károsodása és az ismétlődő viselkedések”.
 
Korai terápiát tesz lehetővé az MI-módszer
 
A kutatók módszertanukat összesen 226, 24 és 48 hónapos kor közötti gyermek DT-MRI agyvizsgálatára alkalmazták az Autism Brain Imaging Data Exchange-II adatkészletből, amely 126 autizmussal érintett és 100 normálisan fejlődő gyermek vizsgálatát tartalmazta.
 
A technológia 97 százalékos érzékenységet, 98 százalékos specificitást és 98,5 százalékos általános pontosságot mutatott az autista gyerekek azonosításában.
 
„Megközelítésünk újszerű előrelépés, amely lehetővé teszi az autizmus korai felismerését 2 év alatti csecsemőknél – emelte ki Khudri. - Úgy véljük, a 3 éves kor előtti terápiás beavatkozás jobb eredményekhez vezethet, beleértve az autizmussal élő egyének nagyobb függetlenségét és magasabb IQ-ját.”
 
Dr. Barnes hozzátette: a korai beavatkozás azt jelenti, hogy kihasználják az agy plaszticitását, vagyis  a képességét, hogy terápiával normalizálja a működését.
 
A mesterséges intelligencia-rendszer megkönnyítheti az autizmus pontos kezelését, miközben csökkenti az értékeléshez és kezeléshez kapcsolódó időt és költségeket.
 
„A képalkotás az autizmus gyors és objektív kimutatását ígéri - mondta dr. Barnes. – A probléma felmérését DT-MRI-vel kezdjük, ezt egy rövidített pszichológusi ülés követi, hogy megerősítsék az eredményeket és a szülőket a következő lépésekhez irányítsák. Ez a megközelítés akár 30 százalékkal is csökkentheti a pszichológusok munkáját”.
 
Az MI-rendszer az elkészített jelentése során részletezi az érintett idegpályákat, az agy működésére gyakorolt várható hatást és egy súlyossági fokozatot, amely felhasználható a korai terápiás beavatkozás irányítására.
 
A kutatók jelenleg mesterséges intelligencia-szoftverük kereskedelmi forgalomba hozatalán és az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatal (Food and Drug Administration - FDA) engedélyének megszerzésén dolgoznak.
 
 
L.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.