2021. 09. 13. - 10:20

Koronavírus – Az első oltás a mentális egészséget is javíthatja

Koronavírus – Az első oltás a mentális egészséget is javíthatja

Sokakkal megtörtént, hogy miután felvették az első koronavírus elleni vakcinát, fellélegeztek. Egy új tanulmány szerint javíthatja a mentális egészséget az esemény.

Ha megkönnyebbülést éreztünk az első koronavírus-vakcina felvételével, valószínűleg nem vagyunk egyedül.
 
Egy új tanulmány arra világított rá, hogy azoknál a felnőtteknél, akik 2020 decembere és 2021 márciusa között megkapták az első oltásukat, 4 százalékos csökkenés volt megfigyelhető az enyhe depresszió kockázata tekintetében, s 15 százalékkal mérséklődött a súlyos depresszió esélye.
 
A Plos One szaklapban közzétett tanulmány szerint a vakcinát felvettek körében határozottan csökkent a mentális szorongás, az egészségügyi kockázat mérséklődése hatására – emelte ki Francisco Perez-Arce washingtoni közgazdász, a Dél-Kaliforniai Egyetem Gazdasági és Társadalmi Kutatóközpontjának vezető kutatója.
 
A mentális egészséget is javíthatja a vakcina felvétele
A mentális egészséget is javíthatja a vakcina felvétele
 
Perez-Arce és kollégái az Understanding America Study tanulmány résztvevői körében végeztek felmérést, mely folyamatosan vizsgál 8 ezer felnőttet az országban.
 
Miután a vakcinák 2020 decemberében elérhetővé váltak, a felmérés keretében megtudták, ki kapta meg a védőoltást. A résztvevők négypontos kérdőívet is kitöltöttek, mellyel a kutatók gyorsan áttekinthették szorongásuk és depressziójuk szintjét.
 
Kiderült, hogy akik nem oltatták be magukat márciusig, nagyobb mértékben tapasztaltak szorongást és depressziót, mint akik már az első lehetőségnél felvették a vakcinát.
 
A szorongási szintek kezdtek eltérni egymástól: akiket nem oltottak be, egyre szorongóbbak voltak, azok viszont, akik legalább egy adagot megkaptak, megkönnyebbültek.
 
Érdemes megjegyezni, hogy a tanulmányban tapasztalt, oltás általi megkönnyebbülés olyan emberek körében volt nagyobb, akik magasabb koronavírus-kockázattal szembesültek, jobban ki voltak téve súlyos betegségnek vagy halálnak a fertőzés által.
 
Az is kiderült, hogy akik március vége előtt oltatták be magukat, már nagyon készségesek voltak, jobban érzékelték a kockázatokat – mondta Perez-Arce.
 
A kutatók hozzátették, hogy a korán oltottak körében tapasztalt csökkent szorongáshoz több egyéb dolog is hozzájárult: a szocializáció növekedése, a jobb munkalehetőségek, a gazdasággal kapcsolatos félelmek mérséklődése.
 
Olvasd el ezt is: 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.