2020. 04. 15. - 10:35

Koronavírus: ezt ne tegyük otthon, ha egészségesek akarunk maradni

Koronavírus: ezt ne tegyük otthon, ha egészségesek akarunk maradni

A túl sok evéstől kezdve a lustálkodásig több dolog is van, amire az önkéntes karantén ideje alatt hajlamossá válik az ember. Mit ne tegyünk, ha egészségesek akarunk maradni?

A koronavírus-járvány idejére az embereket arra kérik, maradjanak otthon, mert csak így lehet lelassítani a járvány terjedését.
 
Az önkéntes karantén azonban könnyen járhat azzal, hogy az ember elengedi magát. Megtesz olyasmit is, amelytől azelőtt tartózkodott: például elhanyagolja környezetét és magával sem törődik különösebben. Mivel sokszor valóban nincs mit csinálni, képesek vagyunk chipseket, kekszeket elővenni és naphosszat fogyasztani őket.
 
Márpedig a járvány nem tart örökké, s egészségünket ezalatt is fontos megőriznünk!
 
Ne hanyagoljuk el magunkat és környezetünket a koronavírus idején!
Ne hanyagoljuk el magunkat és környezetünket a koronavírus idején!
 
Mi az, amit nem célszerű tennünk a járvány idején?
 
1.Ne hallgassunk szomorú zenéket
 
Bár ez a figyelmeztetés alaptalannak tűnik, ha hosszú ideig otthon vagyunk bezárva és szomorú dalokat hallgatunk, annak komoly negatív hatása lehet mentális egészségünkre.
 
Egy, pár évvel ezelőtt megjelent tanulmány rámutatott, hogy a depressziós emberek elsősorban lehangoló zenéket hallgatnak. Mivel azonban a muzsikának erős hatása van az agyunkra, igyekezzünk inkább vidám, felpörgető zenéket választani és arra gondolni, hogy ennek az időszaknak is vége lesz.
 
2.Ne tartsunk fenn otthon szemetes, piszkos környezetet
 
Számos tanulmány világított már rá, hogy egy koszos környezet nemcsak az egészségünkre káros, de depresszióhoz is vezethet. Persze, ha állandóan otthon vagyunk, lustává válhatunk ahhoz, hogy belekezdjünk a rendrakásba.
 
Készítsünk és tartsunk be ütemtervet: minden héten legyen egy nap takarításra szánva, s mellette végezzünk el mást is, amit egyébként nem teszünk. Válogassuk ki például ruháinkat, mit viselünk még és mit nem.
 
3.Ne váljunk túl lustává
 
Ha egy ujjunkat se mozdítottuk meg, mióta érvényben van a kijárási korlátozás, az bizony súlyosan negatív hatást gyakorolhat fizikai fittségünkre.
 
Elég csupán 2 hetes kihagyás az edzésből, s jelentősen nő a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata, az inzulin-érzékenység és további problémák esélye. Még ha konditerembe nem is mehetünk, számos videót találunk az interneten, melyek segítenek edzeni.
 
4.Ne szigeteljük el teljesen magunkat
 
Természetesen indíthatunk telefon- és videóhívásokat, írhatunk egymásnak a kijárási korlátozás idején is. Egészségügyi szakértők szerint nem tanácsos teljesen elvágni magunkat a külvilágtól, mert az szorongást, stresszt, depressziót, mentális rendellenességeket idézhet elő. Ha felhívjuk egy barátunkat és megmondjuk neki, mennyire hiányzik, máris jobban leszünk.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.