2020. 03. 25. - 10:30

Koronavírus – Hogy legyünk jól mentálisan?

Koronavírus – Hogy legyünk jól mentálisan?

Nem meglepő, hogy a koronavírus-járvány komoly negatív hatást gyakorolhat a mentális egészségünkre. Hogyan küzdhetünk meg vele?

Egy világjárvány természetes módon szorongást, félelmet, stresszt vált ki az emberekben. Nagyon fontos, hogy ahogy csak lehet, igyekezzünk mentálisan erősek maradni.
 
A modern élet hektikus, kevés idő jut arra, hogy hátradőljünk és relaxáljunk. Most azonban, hirtelen, a járványnak köszönhetően kénytelenek vagyunk lelassítani és otthonunkba szorulni. Hozzá kell szokni az elszigeteltséghez. Ez hatalmas változás, s időbe telik, míg tudatosul bennünk.
 
Senki sem tudja, meddig tart a kialakult helyzet, ezért igen fontos gondoskodnunk mentális egészségünkről – ahogyan a fizikairól is.
 
A szorongás és a stressz gyorsabb szívverést, alvási rendellenességeket, emésztési problémákat okoz és az általános gyengeség érzését váltja ki.
 
Fontos a relaxáció, hogy mentálisan jól legyünk
Fontos a relaxáció, hogy mentálisan jól legyünk
 
Íme néhány módszer, amellyel felülkerekedhetünk a koronavírus-járvány okozta félelmen.
 
1.Tartsunk szünetet, ne olvasassuk folyamatosan a híreket!
 
Ne hagyjuk, hogy a hír- és közösségi oldalak olvasgatása megszállottá tegyen minket. A túl sok információ egyébként is stresszesé tehet. Az rendben van, hogy információkat szeretnénk, de ha állandóan a frissítéseket olvassuk, az nem tesz jót mentális egészségünknek. Pánikot és felesleges stresszt okoz.
 
2.Legyünk tisztában azzal, melyek a hamis hírek
 
A közösségi médiában nagyon sok ember terjeszt hamis híreket. Tartsuk távol magunkat ezektől. A megbízható és hiteles forrásokra támaszkodjunk. Ez jobb képet ad a valóságról és ez fokozottabb belső békével jár.
 
3.Tartsuk a kapcsolatot a családdal
 
Használjuk ezt az időszakot arra, hogy fokozott kapcsolatot tartsunk a családunkkal, közeli barátainkkal. Még ha személyesen nem is találkozunk, telefonon és videóhíváson keresztül hosszasan beszélgethetünk. Ez sokat segít a hangulatunkon és hozzájárul ahhoz, hogy felülkerekedjünk a stresszen és a szorongáson.
 
4.Végezzünk légzőgyakorlatokat
 
Bizonyára hallottuk már, hogy a mélylégzés relaxáló hatású. Végezzünk légzőgyakorlatokat naponta, különösen akkor, ha pánikolnánk. Ez lassítja a szívverést és megnyugtat.
 
5.Maradjunk elfoglaltak
 
Csináljunk meg dolgokat a ház körül, főzzünk, takarítsunk, játsszunk. Ha elfoglaljuk magunkat, nem lesz időnk a koronavírus járvány miatt szorongani, ráadásul fizikailag és mentálisan is fittek maradunk.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.