2020. 04. 08. - 10:35

Koronavírus-időszak: hogy segítsünk a gyermekeknek?

Koronavírus-időszak: hogy segítsünk a gyermekeknek?

A felnőttek még csak-csak elfoglalják magukat a koronavírus-járvány idején otthon, különösen ha munkájukat is végezhetik. Hogyan segítsük azonban át a gyermekeket ezen az időszakon?

Melyik szülőnek ne lenne ismerős a dolog? A gyermekek rendkívül energikusak, állandó stimulációra van szükségük. Bezártság esetén komoly fejtörést okozhat az anyának és az apának, mivel kösse le a lurkó energiáit.
 
Ilyen időszak a koronavírus-járvány is. A szülők nemcsak a saját bezártságukkal, illetve – ha van – az otthon végezhető munkával igyekeznek megküzdeni, hanem azzal is, hogy a gyermekeket megfelelően elszórakoztassák.
 
Az ő igényeikről sem szabad megfeledkezni. Szülőként gondoskodnunk kell arról, hogy a csemeték is kiélhessék valahogyan kreativitásukat és energiájukat.
 
A tanulás mellett a játékidőre is nagy szükség van otthon
A tanulás mellett a játékidőre is nagy szükség van otthon
 
Fontos, hogy mindenki megfelelően fitt testtel és lélekkel kerüljön ki a járvány időszakából. Hogyan gondoskodjunk a gyermekekről ebben a helyzetben?
 
1.Csináljunk együtt dolgokat
 
Olvassunk könyvet, fessünk, rajzoljunk, osszunk meg ötleteket, játsszunk kvízeket. Mindezek a gyermeket mentálisan fitten tartják és a kötődést is fokozzák a szülővel.
 
2.Kerüljük a kiabálást
 
Természetes, hogy sokan stresszes időszakként élik meg a jelenlegit, ám igyekezzünk nem kiabálni a gyermekkel.
 
Különösen, ha kisebb probléma áll elő, a kiabálás nem segít. Használjunk pozitív szavakat akkor is, ha megrójuk őket, s kérjük meg őket arra, hogy udvariasak legyenek. Mutassunk példát arról, mit várunk, hogyan viselkedjenek ők.
 
3.Segítsünk nekik a kapcsolattartásban
 
Szánjunk időt arra, hogy a gyermek minden nap beszélhessen barátaival, illetve kedves rokonaival. A videóhívás vagy a chat erre jó lehetőséget biztosít és segít a lurkónak abban, hogy kapcsolatban maradhasson azokkal, akiket szeret, ne érezze annyira elszigetelve magát. Nem tudjuk, mennyi ideig tart majd a koronavírus, ezért ez nagyon fontos.
 
4.Legyünk következetesek, de rugalmasak is
 
Lényeges a napi rutin betartása, ám ne legyünk túlságosan merevek ezzel kapcsolatban. Különítsünk el időt arra, hogy a gyermek tanuljon és ragaszkodjunk ehhez – de a játékidő is rendkívül fontos. A rutin megkönnyíti, hogy túllegyünk a napon.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.