2024. 02. 13. - 10:15

Lábfekély, trombózis is lehet a vége, ha a visszér nincs kezelve

Lábfekély, trombózis is lehet a vége, ha a visszér nincs kezelve

Sokan hiszik, hogy a visszér elsősorban esztétikai probléma. Sajnos, a visszereknek komoly egészségügyi szövődményeik is lehetnek, ezért fontos időben kezeltetni őket.

A visszérbetegség egy általános, ám gyakran figyelmen kívül hagyott egészségügyi probléma, amelynek számos kellemetlen tünete lehet.
 
Noha sokan elsősorban az esztétikai hatások miatt aggódnak, a visszérproblémák nem csupán látványos kellemetlenségnek számítanak. Komoly egészségügyi veszélyeket is hordozhatnak, különösen, ha nem kezelik őket megfelelően.
 
Mi pontosan a visszér?
 
A visszér olyan állapot, amelyben a vénák kórosan kitágulnak és kanyargóssá válnak, gyakran kék vagy lila színben jelennek meg a bőrön. Ezek a vénák jellemzően a lábakon fordulnak elő és gyakran okoznak kellemetlenséget - például fájdalmat, duzzanatot, viszketést vagy égő érzést.
 
 
 
Lábfekély, trombózis is lehet a vége, ha a visszér nincs kezelve
Lábfekély, trombózis is lehet a vége, ha a visszér nincs kezelve
 
A helyzet sokkal komolyabb annál, hogy figyelmen kívül hagyjuk a visszérpanaszokat. Amennyiben valaki nem kezelteti orvossal a visszérproblémáját, számos egészségügyi kockázattal kell szembenéznie.
 
Súlyos egészségügyi kockázatokkal is járhat
 
Az egyik legfontosabb egészségügyi rizikó a lábszárfekély kialakulása. A visszér miatt a lábakon pangó vér megnehezítheti a sebek gyógyulását és fekélyeket okozhat az alsó végtagokon.
 
Ezek a fekélyek hosszú ideig gyógyulhatnak, ráadásul komoly fertőzésveszéllyel járhatnak, különösen akkor, ha a betegséget nem kezelik megfelelően.
 
A visszérproblémák továbbá növelhetik a trombózis kockázatát is. A kitágult vénákban a vér lassabban áramlik, ami elősegítheti a vérrögök - vagyis a trombózis - kialakulását. Ha a vérrögök leszakadnak és a vérárammal a tüdőbe vagy más szervekbe kerülnek, életveszélyes állapotot, tüdőembóliát okozhatnak.
 
Hosszútávú, súlyos szövődmények
 
A visszérpanaszok hosszú távon súlyosabb szövődményekhez is vezethetnek, például krónikus vénás elégtelenséghez.
 
Ez a betegség az érintett vénákban a vér visszaáramlását okozhatja, ami a lábak duzzanatát, fájdalmát eredményezheti, valamint bőrelváltozásokat okozhat. A krónikus vénás elégtelenség későbbi szakaszában olyan súlyos problémák is előfordulhatnak, mint a bőrfertőzések, sebek, valamint az ödéma és az ekcéma.
 
Fontos tehát felismerni és kezelni a visszérproblémákat, még mielőtt komolyabb egészségügyi szövődmények alakulnának ki.
 
 
Ha valaki észleli a visszérbetegség tüneteit - például a lábakon megjelenő kanyargós, kék vagy lila ereket vagy fájdalmat és duzzanatot tapasztal -, érdemes mielőbb orvoshoz fordulnia. Az időben elkezdett kezelés segíthet megelőzni az egészségügyi kockázatokat és javítani az életminőséget.
 
L.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.